Svečano otvorena samostalna izložba Marinka Jelače u Galeriji Prica

Svečano otvorena samostalna izložba Marinka Jelače u Galeriji Prica

Na svečanom otvorenju, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, voditeljica Galerije Prica Nikolina Šimunović pozdravila je sve prisutne i predstavila umjetnika, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol je predstavila izložbu, umjetnik Marinko Jelača se zahvalio svima na dolasku i podršci, a posjetiteljima su se obratili u ime Grada Miran Šoić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora, a ispred Županije predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke Županije Martina Glasnović koja je i službeno otvorila izložbu.

Na izložbi posjetitelji mogu razgledati selekciju recentnih radova – gravura u boji na lesonitu, ali i matrica objedinjenih pod nazivom “Životni ciklusi” od kojih je veći broj radova na izložbi po prvi put predstavljen javnosti.

Životni ciklusi

Priroda je oduvijek predstavljala jedinstveno okruženje u kojem pojedinac dolazi u doticaj sa samim sobom. No, danas živimo u svijetu gdje se kao prioritet nameće zgrtanje materijalnih dobara, dok su nematerijalne vrijednosti potisnute i zatomljene duboko u nama. Nerazdvojiv odnos čovjeka i prirode, koliko god bio narušen u suvremeno doba, potvrđuje se uvijek iznova kroz niz najrazličitijih manifestacija. Marinko Jelača započinje proces preispitivanja čovjekovog odnosa s prirodom u ciklusu grafika unutar kojeg pronalazi prostor za promjenu i istraživanje, ali ujedno i mogućnost ostvarenja unutarnjeg mira. Inspiriran bogatstvom i ljepotom života, te njegovim beskrajnim oblicima i bojama, Marinko Jelača utjelovljuje cikličnost života u nizu gravura u boji na lesonitu. Kontinuirano rađanje novog i drugačijeg pruža beskrajne mogućnosti u interpretaciji kruga života. Oblikujući niz matrica na kojima bilježi subjektivnu interpretaciju osobnih doživljaja, iskustava i emocija umjetnik stvara rapsodiju boja i oblika koji bude reminiscenciju na arhetipske forme. Vrijeme prolazi i život se mijenja, a u skladu s njime Marinko Jelača reagira na promjene i nova iskustva. Matrice kao temelj stvaranja koje, kako sâm umjetnik kaže, imaju “isti, a možda i veći značaj od samog otiska na grafičkim listovima”, postaju glavni fokus ciklusa. Iako su matrice sredstvo u procesu nastanka (dok se završnim radom smatra otisak), upravo u njima leži bogatstvo kreacije i oblikovanja, a tragovi samog djelovanja metafora su života u nastanku. Tako postupci tijekom stvaralačkog procesa postaju odraz života i nas samih – sa svim prednostima i nedostacima.

Iz teksta predgovora izložbe Sonje Švec Španjol, mag.hist.art.

Biografija

Marinko Jelača rođen je 1954. godine u Splitu. Diplomirao 1985. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo kod profesora Alije Kučukalića. Njegov rad je godinama baziran na grafici (suha igla). Osim grafičkog tiska bavi se i drugim tehnikama: gravura na drvu, skulptura, pastel, terakota …

Izlagao na više samostalnih izložbi i mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Tokio, Rim, Beč, Graz, Kopenhagen, Ljubljana, Vallarius) …

U statusu samostalnog umjetnika, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kao umjetnik sa značajnim doprinosom za kulturu je od 1993. godine.

2012. godine učestvuje u Vallaurisu u radionici keramike, a u sklopu “Festivala Hrvatske u Francuskoj“ u organizaciji Ministarstva kulture RH sa još troje naših keramičara (Ivančić, Salvaro, Horvat).

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori