Svestrani umjetnik Ivan Burić izdao svoju prvu slikovnicu ‘Toma u svemiru’

Svestrani umjetnik Ivan Burić izdao svoju prvu slikovnicu ‘Toma u svemiru’

Što se dogodi kad kreativni roditelj priča priče svome djetetu? Dogodi se neizbježna pustolovina koja može biti svugdje i može biti svašta, pa je tako sasvim logično da krevet leti i da se bez problema putuje u svemir. Upravo to se događa u slikovnici “Toma u svemiru” čiji su autori Ivan Burić (tekst) i Zdenko Mikša (ilustracije). 

“Toma u svemiru je znanstveno-fantastična moderna bajka o malenom dječaku koji mašta kako će kad odraste postati astronaut i letjeti među zvijezdama. Jedne večeri, dok mu tata priča priču za laku noć, krevet na kojem sjede pretvori se u svemirski krevetobrod koji ih odveze u svemir na put oko Sunca i svih planeta Sunčeva sustava. Slikovnica “Toma u svemiru” uzbudljiva je i poučna (ali nipošto docirajuća) priča namijenjena upravo zajedničkom čitanju (i gledanju) roditelja i njegova djeteta.” – rekao je za slikovnicu urednik Zoran Pongrašić pod čijim je budnim vodstvom slikovnica pripremljena i objavljena za izdavačku kuću Knjiga u Centru.

Priča je nastala kao zapis jedne od pustolovina koje je Ivan Burić pričao svom četverogodišnjem sinu Tomi prije spavanja

Neke od priča toliko su se svidjele Tomi da ih je morao ponavljati nekoliko puta, a kako Toma ima izvanredno pamćenje logično je bilo da ih zapiše kako bi priča uvijek bila ista. Ubrzo je došao na ideju kako bi dječja priča o svemiru bila najbolje prezentirana kao slikovnica.

Svestranom Ivanu Buriću ovo je prva objavljena slikovnica, a prije samo nekoliko mjeseci sa svojim bandom Bloom objavio je i debitantski album za Croatia Records. Uz to stalni je član pratećeg sastava poznatog pjevača Marka Škugora.

Promocija slikovnice održati će se u subotu 04. rujna ispred kluba Azimut u Šibeniku sa početkom u 11:30 sati. Uz prezentaciju slikovnice održati će se i mala likovna radionica na kojoj će djeca sama moći naslikati svoje verzije svemirske pustolovine, a njihovi radovi biti će izloženi tijekom cijelog dana ispred kluba Azimut.

Ilustracija: Zdenko Mikša

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori