Sveučilišni računski centar (Srce) obilježava 50 godina djelovanja

Sveučilišni računski centar (Srce) obilježava 50 godina djelovanja

U godini smo u kojoj Sveučilišni računski centar (Srce) obilježava 50 godina djelovanja.

Osnivanje Srca bilo je odgovorom na potrebe akademske zajednice, ali i cijelog hrvatskog društva, da se sustavnije i cjelovitije započne s primjenom novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, a time da se moderniziraju i mijenjaju procesi obrazovanja i istraživanja.

Srce

Crtice iz prošlosti

  • 1970. formirana je grupa na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu sa zadatkom izrade Idejnog projekta Srca (ožujak
  • 1971. donesena je odluka Savjeta Sveučilišta u Zagrebu (tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj) o osnivanju Sveučilišnog računskog centra (29. travnja)
  • 1971./1972. – prva akademska godina u kojoj Srce započinje obrazovne aktivnosti poznate kao Tečajevi Srca
  • 1972. potpisan je ugovor s tvrtkom UNIVAC o isporuci prve računalne opreme za Srca (ožujak).
  • 1973. izlaze prve Obavijesti, prvi bilten u izdanju Srca
  • 1974. instalirano je i počelo se koristiti računalo UNIVAC 1110 – tada najveće i najbrže računalo u ovom dijelu Europe (prosinac)
  • 1981. započeo je rad na Sustavu znanstvenih informacija Hrvatske (SIZIF), za koji se Srce brinulo sve do 1991. godine…

Izdvojili smo samo nekoliko važnih trenutaka u bogatoj povijesti Srca, ako želite saznati nešto više, na službenoj web-stranici Srca dostupna je kronologija događanja, vremenska crta te arhiva weba koja svjedoči o izmjenama u dizajnu web-stranice Srca i upravljanja sadržajem.

U nastavku možete pogledati film o Srcu snimljen povodom 40. godišnjice o tome kako je Srce izgledalo nekad, kako je i zašto nastalo te čime se bavilo u počecima.

Izvor: službeni YouTube kanal Srca

Srce je osnovano kao središnja informatička, računalna infrastrukturna ustanova akademske i istraživačke zajednice u Republici Hrvatskoj, ali i kao ustanova “koja će odigrati vodeću ulogu u razvoju kompjuterizacije čitave Hrvatske i služiti ne samo Sveučilištu nego i svima ostalima”.

Srce

Prigodni web povodom obilježavanja 50. rođendana

Srce je tijekom svoje povijesti učinilo i omogućilo mnoge iskorake u primjeni najnovijih tehnologija u znanosti, obrazovanju, ali i cijelom hrvatskom društvu. Stoga je povijest Srca ujedno i važan dio povijesti hrvatske informatike. Dio te povijesti prikazan je kroz niz povijesnih zabilješki na obljetničkom webu 50.srce.hr.

Tijekom cijele godine, uz već objavljene izdvojene trenutke prikazane na vremenskoj crti kroz pet desetljeća, zatim odabrane arhivske dokumente i publikacije Srca te galeriju fotografija, bit će predstavljena i sadašnjost.

Siječanj je rezerviran za mnogima poznatu uslugu Srca – Centar za e-učenje, a u sljedećim mjesecima Srce će nas pobliže upoznati i s mnogim drugim istaknutim uslugama.

Jeste li odslušali tečaj u Srcu? Jeste li koristili usluge Srca? Jeste li možda radili u Srcu? Jeste li naučili koristiti prve internetske servise, održavati baze podataka? Jeste li naučili o mreži, o održavanju poslužitelja, o statistici? Jeste li bili predavač, suradnik?…poklonite Srcu riječ-dvije povodom rođendana.

Izvori:

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori