Svi koji vole Zagreb, voljet će i novu knjigu Hrvoja Gržine: ‘Sunčani kip: Povijest fotografije u Zagrebu’

Svi koji vole Zagreb, voljet će i novu knjigu Hrvoja Gržine: ‘Sunčani kip: Povijest fotografije u Zagrebu’

Početkom ove godine svjetlo dana ugledala je knjiga Sunčani Kip: povijest fotografije u Zagrebu 1839.-1900. autora Hrvoja Gržine, pročelnika Središnjeg fotolaboratorija Hrvatskog državnog arhiva.

Promocija knjige održana je 27.04.2022. godine u ispunjenoj Velikoj čitaonici arhiva. Osim samog autora, na promociji su govorili Ivana Mance, Stjepan Matković, Ivica Šute i Mario Stipančević.

Monumentalna povijest fotografije

Kao što joj i ime kaže, knjiga je pregled povijesti od samih početaka fotografije u Zagrebu do novog milenija, odnosno 1900. godine, dok je „sunčani kip“ zapravo starinski naziv za fotografiju. Sama knjiga je enciklopedijskog karaktera, te je priručnik i literalno štivo koje se čita od korice do korice. U tekstu se osjeća težnja za saznanjem kako je Zagreb izgledao u prošlosti i kako se razvijao, a fotografija to dijelom i omogućava.

Kroz ovu doslovno i figurativno monumentalnu knjigu može se pratiti ne samo povijest fotografije kao medija, već i gospodarska,te kulturna povijest. Donosi i svojevrsni pregled modernizacije i urbanizacije grada, ali i razvoj građanskog sloja koji u to doba preuzima primat na društvenoj ljestvici. Gržina je kroz pojavu prvih fotografkinja zabilježio i promjenu položaja žena u društvu.

Kroničari jednog grada

Kroz tekst se isčitava autorova ljubav prema fotografiji, rodnome gradu te slici kao vizualnom mediju. Grad je živi organizam, a ovom knjigom Hrvoje Gržina je kroz iscrpno istraživanje i donošenjem novih podataka napisao povijest jednog obrta te odao priznanje gradskim kroničarima i gradu. Fotografije zagrebačkih fotografa, koje imamo prilike vidjeti i u knjizi, svojevrsni su obiteljski album, zahvaljujući kojemu imamo sjećanja i prikaz grada kakav je nekad bio.

FOTO: Martina Piškor

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori