Svi smo mi junaci našeg doba

Svi smo mi junaci našeg doba

Izgovori, pusti izgovori

Prije nekoliko dana sam na svom privatnom profilu na društvenim mrežama napisala: “Uvijek nešto odgađaš. Čekaš bolje dane. Čekaš da nađeš vremena. Čekaš svetke-petke, vikende, ponedjeljke. Čekaš praznike i blagdane. Čekaš da skupiš hrabrosti. Ušteđevinu. Znanje. Kontakte. Čekaš da ispuniš CV. Dođeš do određenog broja. Čekaš da te shvate ozbiljno sa tvoje 23 godine. Čekaš Janka-Marka. Snovi su na stand-by načinu.

Do jednom. Kad čekaš samo da stane. Kad se cijeli život trese i samo želiš da stane i bude mirno. A bilo je mirno i sigurno. I imali smo vremena. Imali smo i svetke i petke. I blagdane i praznike. I pare i vrijeme. I onda kad je napokon sve stalo, slijedi čekanje do nove trešnje. Iščekivanje Godota. Strepnja, paranoja, blagi PTSP. I šta? Dokle tako, do svetog Nikad?

Svetac zvani Nikad

Sveti Nikad kaže da nikad nećeš imat dovoljno znanja jer čovjek stvarno uči dok je živ. Najbolje nauči kad nešto zariba pa to treba ispraviti. Nikad kaže da nikad nećeš skočiti u bazen ako budeš odbrojavao i njihao se stalno. Samo skoči i ne broji. Neću ležati i s knedlom u grlu čekati novi potres. Čekati vijesti da saznam novi broj oboljelih. Idem iskoristiti ovo vrijeme i napraviti ono što sam odgađala zadnje 3 godine.

Uzela sam tu domenu i riješila taj hosting. Otvorit ću tu stranicu koju u glavi imam zadnje 3 godine. Nisam skupila dovoljno hrabrosti. Nisam skupila dovoljno znanja. Nemam kontakte koje mogu zvati kad zeznem nešto. Naučit ću putem. Za većinu ludih snova koje imam bih trebala izaći vani. Ali ovaj ludi san mogu ostvariti i dok sjedim unutra. Ni sjedenje unutra više ne shvaćam zdravo za gotovo. Neki bi i za to ovih dana dali sve.

Beli Zagreb Grad je ovih dana mjesto susreta, poruka mira i ljubavi. I drago mi je da sam ja ta koja može povezati ljude, države, svjetove i prenijeti njihove poruke. Uskoro nećete više samo učiti o povijesti, krojit ćemo je zajedno!”.

I zašto onda blog?

Prije svih ovih nesretnih događaja, nikad nisam dijelila svoje misli tako javno. Naravno, bilo je nekih kolumni iz doba novinarske karijere, ali nikad na Belom Zagrebu, niti na privatnim računima. Mislila sam – napravila si to da dijeliš povijesne činjenice. Ali mi smo upravo jedna povijesna činjenica. Grad su ljudi. I ljudi pišu povijest. Reklo bi se: povijest pišu pobjednici, a mi smo svi, kao kolektiv, pobjednici rata modernog doba. Mačeve i vatreno oružje zamijenili smo zajedničkom brigom za sebe i ostale oko nas. Ostali smo doma.

Imala sam toliko izlika. Toliko sam dugo čekala. I izgleda da se sve ovo moralo dogoditi kako bismo napokon sjeli i suočili se sa samima sobom. I dok sam sjedila u svoja četiri zida, dok su me bombardirali negativnim brojakama s TV-a, dok su raketirali naslovnice portala općom panikom i dezinformacijama, odlučila sam biti svijetla točka u ovom mraku. Svi mi imamo neke svoje fobije. Nekima je najveći strah dubina, neki se boje visine, neki se plaše životinja, brzine, javnog nastupa. Moj najveći strah bio je upravo ono što nas je pogodilo u 6:24 sati toga dana. Jedino što me zadnjih par dana držalo fokusiranu i što sam željela raditi bilo je pisanje.

Bratec Strah i sestrica Hrabrost

Upravo sam u trenucima najvećeg straha skupila i najveću hrabrost i to jednostavno, bez odgađanja i izgovora, napravila. Impulzivno. Instinktivno.

I nisam jedina.

Nikad se nisam toliko prepala. Panika koje se ne mogu riješiti, osjećaj nemoći kojeg ne mogu zaboraviti. Koliko su nas puta pitali što bi spašavali da sve oko nas ode k vragu…pa smo pametovali od obiteljskih slika do novca kojeg negdje imamo spremljenog. U stvarnosti jedino što spašavaš je živu glavu.

Matea Šarić, Zagreb, nedjelja u 06:24 min

Isto tako, samo nekoliko dana kasnije, kod Matee Šarić sam pročitala i ovo.

U jednom trenutku sam iz vida izgubila važnost zajednice koja je osnova svih društvenih mreža. Koja je u konačnici razlog zbog kojeg uopće pišemo blogove. I onda se desio taj prokleti potres koji je na neopisivo težak način stavio stvari u perspektivu. Zajedništvo, potporu, brigu i prijateljstvo koje sam u tom trenutku osjetila od svih vas je ono što me taj dan držalo na nogama.

Matea Šarić, Jer što je blog bez svih vas koji ga gurate naprijed

Antonio Ivičević ili, kako ga bolje znate, Putni Kofer odlučio je dane izolacije u mislima provesti na nekom drugom, boljem mjestu. I sve nas pokušati odvesti tamo.

Prirodne katastrofe jedne su od najjačih manifestacija moći prirode, a u red najstrašnijih prirodnih katastrofa zasigurno ulaze potresi s kojima se danas suočavamo. Uz sve to, Zagreb i cijeli svijet su u jeku epidemije koronavirusa. Situacija sigurno nije ugodna, no važnije je nego ikada da ostanemo pozitivni i brinemo o sebi i drugima. Nakon posljednjeg putovanja, onog u Amsterdamu, čitao stalno loše vijesti te odlučio objavljivati one ljepše – s putovanja. Nadam se da će vas krave s Korzike, mačke s Malte ili pijane anegdote predsjednika Češke Republike malo razveseliti i da ćemo svi skupa izdržati dane izolacije koji su pred nama!

Za kraj, tko će vam sve znati bolje objasniti od poslovne trenerice i pozitivke bez konkurencije, Tee Zavacki, s bloga TeaTime. Tea je u svom audio treningu najbolje objasnila kako zadržati motivaciju i balans u neplaniranim okolnostima!

Ostanite doma i iskoristite vrijeme koje imate!

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori