Svi ste pozvani na predstavljanje knjige ‘Biblioteka Vjeverica’ Ivane Božović u Knjižnicu Bogdana Ogrizovića

Svi ste pozvani na predstavljanje knjige ‘Biblioteka Vjeverica’ Ivane Božović u Knjižnicu Bogdana Ogrizovića

Predstavljanje knjige Biblioteka Vjeverica Ivane Božović u četvrtak, 12.5.2022. 19:30 u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

O knjizi će uz autoricu Ivanu Božović govoriti urednica knjige i profesorica na Odsjeku za kroatologiju na Fakultetu hrvatskih studija, dr. sc. Dubravka Zima te prof. dr. sc. Dijana Zalar s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. 

Knjiga Ivane Božović bavi se značenjem i utjecajem Biblioteke Vjeverica i još dvanaest drugih nakladničkih nizova za djecu koje je od pedesetih godina dvadesetoga stoljeća pa do smrti uređivao Grigor Vitez, od kojih su neki danas pali u zaborav, a imali su veliko značenje za polje dječje književnosti u to doba. Tragovi Vitezova uredničkog utjecaja na književnu recepciju, profiliranje književnoga ukusa i odgoj mlade čitateljske publike druge polovice dvadesetoga stoljeća prisutni su i danas. Donoseći mnoštvo novih spoznaja o uredničkom, kulturnom, prosvjetnom i umjetničkom angažmanu Grigora Viteza, ovo djelo daje detaljan i obuhvatan pogled na teoriju nakladništva, uredničke strategije, bogatu književnu scenu namijenjenu djeci u razdoblju druge polovice 20. stoljeća i fenomene koji su gradili i usmjeravali čitateljski ukus djece i mladih.

dr. sc. Dubravka Težak

Knjiga Ivane Božović Biblioteka Vjeverica i urednički rad Grigora Viteza u dječjem nakladništvu bavi se nakladničkim profilom dječjega književnika Grigora Viteza, koji je gotovo cijeli svoj radni vijek proveo kao urednik dječjih i adolescentskih izdanja u zagrebačkom nakladničkom poduzeću Mladost, specijaliziranom za dječju i adolescentsku književnost.

Knjiga analizira uredničko djelovanje Grigora Viteza na ukupno trinaest nakladničkih nizova dječje i adolescentske književnosti koje je uređivao u periodu od sredine pedesetih godina 20. stoljeća do smrti, te posebno biblioteku Vjeverica i njezino nakladničko i kulturno značenje u okviru dječje književnosti u tom vremenu.

FOTO: Beli Zagreb Grad

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori