Svjetska diva Sumi Jo na pozornici Lisinskog!

Svjetska diva Sumi Jo na pozornici Lisinskog!

Sumi Jo je „ikona“ svjetskih opernih pozornica i jedna od najpoznatijih koloraturnih sopranistica današnjice! Nimalo ne iznenađuje što je svaki susret s raskošnim glasom, snažnom umjetničkom osobnošću, muzikalnošću i profinjenim vokalnim umijećem ove pjevačice za sve ljubitelje vokalne umjetnosti i opere izniman doživljaj. Njezin predivan glas kristalne čistoće i jedinstvene, prepoznatljive boje, kao i bogatstvo repertoara – od ranobaroknih majstora, vrhunaca opernog stvaralaštva 19. i 20. stoljeća do skladbi suvremenih skladatelja, pa čak i popularne i crossover glazbe – čini je miljenicom i rado viđenom gošćom najpoznatijih svjetskih glazbenih pozornica.

Otkad je diplomirala na Konzervatoriju Akademije Santa Cecilia u Rimu i debitirala kao Violetta u Traviati, sudjelovala je u velikim opernim projektima na gotovo svim paralelama i meridijanima, od Hamburga do Rio de Janeira, od Pariške opere do Buenos Airesa, od njujorškog Metropolitana do Bečke državne opere. Treba spomenuti i Grammyjem nagrađene zvučne zapise opere Krabuljni ples pod vodstvom Herberta von Karajana ili njezine interpretacije u zvjezdanoj postavi opere Žena bez sjene pod ravnanjem sir Georga Soltija uz Plácida Dominga.

Nastup Sumi Jo bez sumnje je prvorazredni glazbeni događaj

Sumi Jo ove godine slavi 35. godišnjicu svojega umjetničkog rada i u sklopu proslave održat će veliku svjetsku turneju: Jako sam počašćena što mogu reći da europski dio turneje počinje upravo u Zagrebu, u Lisinskom. Stvarno sam sretna zbog toga i to mi je vrlo važno.

U suradnji s maestrom Ivom Lipanovićem, temperamentnim i punokrvnim glazbenikom koji je u svojoj blistavoj karijeri ostvario niz opernih izvedbi i koncerata s najvećim hrvatskim i svjetskim opernim zvijezdama, nastup Sumi Jo bez sumnje je prvorazredni glazbeni događaj i jedinstvena prilika za susret s pjevačkom legendom koja oduševljava publiku i kritiku diljem svijeta.

Vrlo sam uzbuđena što ću raditi sa sjajnim dirigentom Ivom Lipanovićem i nevjerojatnim baritonom Ljubomirom Puškarićem. Zamolila sam ga da mi pošalje note jedne hrvatske pjesme koju bih voljela izvesti u Lisinskom.

Sumi Jo

Njezino je gostovanje ostvareno u suradnji s Veleposlanstvom Republike Koreje u povodu obilježavanja 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Koreje. Veleposlanstvo Republike Koreje tom prigodom organizira niz događaja u Hrvatskoj koji će se održati tijekom studenoga: Korejsko-hrvatski poslovni forum, Tjedan korejskoga filma te online kulinarsko natjecanje Hansik i dr. Više informacija dostupno je na službenoj stranici Veleposlanstva Republike Koreje u Republici Hrvatskoj.

FOTO: Zo Sun Hi

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori