Svjetski dan kazališta: poziv na snažnu kolektivnu solidarnost

Svjetski dan kazališta: poziv na snažnu kolektivnu solidarnost

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta, Dubravka Vrgoč, napisala je poruku povodom Svjetskog dana kazališta.

Dubravka Vrgoč/ Izvor: HNK.hr

Izolirani u svojim domovima komuniciramo ovih dana virtualnim putem sa svijetom i izbjegavajući dodir s drugima bilježimo se taocima toga istog svijeta. Prije nekoliko dana zatvorili smo zgrade kazališta gotovo na svim kontinentima i postavili se u rezervne pozicije, emitirajući online predstave, nastavljajući komunikaciju s gledateljima. Te iako povijest pamti vrijeme zatvaranja granica, gradova, regija, država….. ne pamti vrijeme globalnog zatvaranja kazališta.

Demokratičnost naše umjetnosti čija se vrijednost upravo ponajviše iščitavala u otvorenosti, prepuštena je danas praznim gledalištima i još praznijim pozornicama. Naši gledatelji dijele s našim umjetnicima iste strahove, iste dvojbe, ista pitanja, istu nesreću…. i u ovom specifičnom vremenu zajednički se borimo protiv nevidljivog neprijatelja. Situacija je doista nepoznata i nadam se ne ponovljiva, ali upravo stoga što je globalna na način na koji svijet do danas o tome nije imao nikakvog iskustva, poziva na snažnu kolektivnu solidarnost koja ne bi trebala poznavati niti geografske niti ekonomske strane svijeta.

Ujedinjeni u svojim dnevnim sobama čekamo vrijeme kada ćemo ponovno moći uživati u riječima izgovorenim na pozornici, glazbi koja se prenosi gledalištem i pokretima koji se izvode pred našim očima i kada će trauma ovog trenutka biti napokon iza nas.


Svim našim gledateljima u njihovim domovima želim sretan Svjetski dan kazališta te da što prije uspostavimo onu najuzbudljiviju avanturu kazališnog zajedništva na relaciji između pozornica i gledališta.

Na Svjetski dan kazališta, u 20 sati, pogledajte predstavu Vučjak, jednu od najvažnijih drama Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana.

Predstava će biti emitirana na YouTube kanalu 24sata.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori