Tatjana Politeo predstavlja ciklus ‘Labirint života’ u galeriji Kulturnog centra Mesnička

Tatjana Politeo predstavlja ciklus ‘Labirint života’ u galeriji Kulturnog centra Mesnička

Recentni ciklus nastao je tijekom teškog i izazovnog vremena pandemije, stanje distanciranja i društvene izolacije, koje smo preživjeli u stanju pripravnosti kakvo do sada nismo poznavali, ali koji nam je, paradoksalno, omogućio da se dublje povežemo sa samim sobom.

Umjetnica se predstavlja sa petnaestak radova u kombiniranoj tehnici na platnu i medijapanu, mahom različitih dimenzija. Energičan i temperamentan Tatjanin rukopis čitljiv je i u najnovijem ciklusu. U slikanju odabranog  motiva prepoznajemo idealnu mjeru oslobođenog crteža na prividno utišanoj paleti sa akcentima zlatne boje. Kompoziciju gradi otiscima amorfnih oblika, crnim i crvenim mrljama, grebanjem po platnu, iscrtanim spiralama kao simbolima promjena i razvoja, nemirnim krivuljama stvarajući likovno-optička gibanja, dok kompoziciju umiruje kaligrafskim, vertikalnim ili horizontalnim linijama.

Okosnica platna je upravo oslobođeni crtež, onaj praiskonski crtež jelena, samog ili sa mladunčetom, jakih okvirnih linija. Jelen predstavlja samoću, čistoću, a zbog razgranatog rogovlja koje se obnavlja, jer tijekom života jelenu rogovi otpadaju a zatim nanovo rastu, životinja je simbol duhovnog autoriteta i regeneracije.

Zanimljivost novog ciklusa znakovitog naziva ‘Labirint život’ jest da je podloga za stvaranje vizualnog svijeta crna ili bijela. Crno – bijelo u Tatjaninim slikama, nastalim u ovom izazovnom periodu utjelovljuje važnost složenosti i dualnosti života. Jedna od apsurdnih draži života su kontradikcije koje nas guraju iz jedne krajnosti u potpuno suprotna iskustva, kojima smo sami svjedoci. A prihvaćanje proturječnosti života i uspostava  balansa je ono za čim svi težimo, dok je jelen na Tatjaninim slikama snažan podsjetnik na korištenje pouzdanih vještina i strategija kada je u pitanju probijanje puta u ovom labirintu od života.

Tatjana Politeo rođena je 1976.godine u Zagrebu. Diplomirala  je 2003.godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na 50-tak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te na brojnim skupnim izložbama i projektima.

Dobitnica druge nagrade na II međunarodnom bijenalu slikara i kipara – Mediteran 2010., Hrvatska, Split. Članica je HDLU- a i HZSU- a. Živi i radi u Zagrebu.

Popratni tekst: Matea Kolendić

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori