Teatar Tirena donosi vam ‘Online kazalište u školi’

Teatar Tirena donosi vam ‘Online kazalište u školi’

Iako predstave ne mogu igrati u školama, a škole ne mogu voditi učenike u kazalište, to ne znači da se predstave ne mogu gledati!

Od kad je počeo lockdown u ožujku prošle godine, kazališne predstave ne smiju igrati u školama, ali isto tako škole ne smiju voditi učenike u kazalište, kino, muzeje, na izlete. Iako je kazalište specifično upravo po živoj izvedbi, nakon gotovo godine dana života u pandemiji, potrebno se prilagoditi. Trenutno su kazališne izvedbe financijski neisplative većini kazališta zbog epidemioloških mjera – čak i gradskim kazalištima koja imaju svoje dvorane. Većina nezavisnih kazališta koja nema svoj prostor ne može si priuštiti najam dvorane jer prihod od ulaznica zbog ograničenog broja mjesta u gledalištu ne pokriva ni najosnovnije troškove. Iz tog se razloga jedan dio kazališta okrenuo online streamingu kako bi preživjeli, pa tako i Teatar Tirena.

Naš je stav, s kojim se naravno ne moraju svi složiti, da predstavama na neki način opada vrijednost ako su cijelo vrijeme dostupne online jer se nadamo da će što prije moći igrati uživo. Zato naše predstave nisu cijelo vrijeme dostupne javnosti putem online streaminga. No s obzirom na to da se na “staro normalno” još nismo vratili, kazališta trebaju nekako preživjeti, a publika treba kazalište. Zato pokušavamo pronaći razne načine da opstanemo i svojoj publici omogućimo prijeko potrebnu dozu kazališta, pa makar i online.

Nina Horvat, umjetnička ravnateljica Teatra Tirena

U Teatru Tirena profesionalno su snimiljene četiri predstave kako bi se omogućio online streaming u školama – Drugačiji, Zamisli, U mojoj glavi i #generacija.

Drugačiji

Drugačiji su Tirenina najnovija predstava za tinejdžere praizvedena u studenom prošle godine po tekstu Nine Horvat i u režiji Marijane Matoković. Bavi se pitanjem kako je to biti drugačiji. U tinejdžerskoj dobi tražimo svoje pravo “Ja”. Ta je potraga u velikoj mjeri uvjetovana mišljenjem okoline koja je često okrutna. Kako izdržati različitost, kako je prihvatiti kao svoju posebnost i osobnost, kako prihvatiti drugačije od nas?

U mojoj glavi

Predstava U mojoj glavi autorica Tine Hofman i Nine Horvat bavi se mentalnim zdravljem. Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest, idemo liječniku. Ali kad nas boli „negdje unutra“, ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć. Predstava je netom prije pandemije imala svečanu 50. izvedbu. Predstava je uvrštena u projekt Osjećam koji u suradnji s Gradom Zagrebom provodi umjetnička inicijativa BoliMe te u programe dva festivala, dva stručna simpozija (3. Stručni simpozij “Mladi i mentalno zdravlje” i 3. Znanstveno-umjetnički simpozij dramske pedagogije) i dvije manifestacije (2. Zagreb MentalFest i 9. Rijeka psihologije).

#generacija

#generacija istog autorskog tima bavi se utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života

Promatra stvarnost u kojoj je ljudska interakcija uživo sve rjeđa. Kroz priču pratimo Iskru, djevojku koja većinu vremena provodi online. S vanjskim svijetom komunicira gotovo isključivo pomoću tehnologije i najviše vremena provodi sa svojim Operativnim sustavom Božom. Rijetko izlazi iz kuće zbog Opasnosti koja je na visokom stupnju. Zvuči poznato…? Postavlja se pitanje kako svijet bezbrojnih opcija u kojem smo sve manje u dodiru sa fizičkom stvarnošću utječe na pojedinca i kako se u tom svijetu nositi s emocijama.

Zamisli

Zamisli predstava redateljice Nore Krstulović i dramaturginje Nine Horvatjedina je predstava za niže razrede osnovne škole dostupna za online streaming. Bavi se maštom i kreativnošću, istražuje mehanizme maštanja, pokazuje djeci razne načine na koje mogu maštati i ohrabruje ih da misle svojom glavom, da se usude biti drugačiji. Za maštanje nam nije potrebno ama baš ništa, osim malo vremena. Ponekad je dovoljno samo par minuta da se svijet okrene naglavačke! Što više maštaš, to ti bolje ide. 

Javnosti će neka od Tireninih predstava biti dostupna na 48 sati svaki prvi vikend u mjesecu u sklopu programa “Kazališni vikend”. Prva je na redu predstava “#generacija” koja će se u subotu 6. i nedjelju 7. veljače moći “unajmiti” na platformi Vimeo.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori