Tehnički muzej pomaže kolegama i organizira ‘Muzeje u Muzeju’

Tehnički muzej pomaže kolegama i organizira ‘Muzeje u Muzeju’

Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 i razorni potres koji je pogodio Zagreb privremeno su udaljili muzeje od fizičkog kontakta sa publikom. Muzeji su u međuvremenu svoje aktivnosti uspješno nastavili na online platformama u cilju održavanja kontakta s publikom.

Popuštanjem mjera uvedenih za pandemiju u Tehničkom muzeju Nikola Tesla polako se vraćamo na novo normalno stanje u kojem je omogućen i fizički kontakt s posjetiteljima, koji nam je svima jako nedostajao. Tehnički muzej Nikola Tesla imao je i sreću da razorni potres u Zagrebu nije ostavio značajnije posljedice na objekte, tako da smo dostupni javnosti.

TMNT

No, to nije slučaj sa Arheološkim muzejom u Zagrebu, Hrvatskim povijesnim muzejom, Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Hrvatskim školskim muzejom, Muzejom Prigorja i Muzejom za umjetnost i obrt, koji zbog oštećenja objekata još uvijek nisu dostupni za javnost.

Tijekom niza potresa 22. ožujka 2020. godine, u Arheološkom muzeju u Zagrebu oštećeno je 25 posuda iz najbrojnije i…

Objavljuje Arheološki muzej u Zagrebu – AMZPetak, 24. travnja 2020.

Stoga su se u Tehničkom muzeju odlučili solidalizirali s kolegama i osmislili događanje MUZEJI U MUZEJU, na kojem će Tehnički muzej Nikola Tesla ugostiti kolege navedenih muzeja i Tifološki muzej.

Svi zajedno pripremili smo niz kreativnih i interesantnih radionica za publiku svih uzrasta koja će na njima moći sudjelovati besplatno u periodu od utorka 23. lipnja do petka 26. lipnja 2020., u vremenu između 10 i 14 sati.

Doći i ostati može se po želji unutar 4 sata trajanja radionica jer su radionice osmišljene tako da se periodički ponavljaju. Nije potrebna prethodna najava ili rezervacija za sudjelovanje na radionicama. Uratke sa radionica sudionici će moći ponijeti sa sobom.

Sudionici

Sažetak radionica

Arheološki muzej u Zagrebu – sudjeluje u programu 23.- 26.6.2020.

Pišemo i čitamo hijeroglife – jedna je od najpopularnijih radionica Arheološkog muzeja u Zagrebu. Na radionici će sudionici uz pomoć pojednostavljenih hijeroglifa izrađivati knjižne označivače (bookmarke) na koja ispisuju svoje ime. Ime će dodatno biti ukrašeno kartušom kao što su se pisala faraonska imena u drevnom Egiptu.

Egipatska piramida – gotovo svi znaju da je drevni Egipat poznat po svojim velikim piramidama. Postoji puno priča o piramidama, njihovom načinu gradnje i čemu su služile. Na ovoj radionici sudionici će izrađivati male kartonske modele piramida i ukrašavati ih po vlastitom nahođenju.
Voditeljica i autorica radionica: Zorica Babić, viša kustosica pedagoginja, Arheološki muzej u Zagreb

Hrvatski povijesni muzej – sudjeluje u programu 23.- 26.6.2020.

Heraldika – na radionici se sudionici imaju priliku upoznati s heraldikom, njenim pravilima i primjenom te izraditi vlastiti obiteljski grb!
Moje rodoslovno stablo – na radionici se sudionici imaju priliku upoznati s genealogijom i izraditi svoje obiteljsko stablo!
* prije dolaska na radionicu bilo bi dobro da se sudionici bolje upoznaju s imenima, prezimenima, zanimanjima, fotografijama… svojih predaka – porazgovarajte s roditeljima (ili ih povedite sa sobom) i zapišite što ste saznali, jer će vam ti podaci dobro doći na radionici!
Odjeća minulih vremena – na radionici će sudionici saznati kako su se odijevali ljudi u prošlosti te kojih pravila mode i lijepoga ponašanja su se strogo držali i zašto, a moći će izraditi i vlastiti cilindar i/ili lepezu!
Odlikovanja – za čast i slavu – na radionici će sudionici naučiti čime se bavi faleristika, te će izraditi vlastita odlikovanja – Za čast i slavu!
Autorica i voditeljica radionica: Jelena Hotko, viša kustosica pedagoginja, Hrvatski povijesni muzej

Hrvatski prirodoslovni muzej – sudjeluje u programu 23. i 24.6.2020.

Geološka radionica 1: fosili – tema radionice je geološka povijest Zemlje, u čijoj nam rekonstrukciji pomažu fosili. Sudionici će prošetati po geološkoj lenti od postanka Zemlje, od razdoblja pretkambrija do danas, otkriti mnoge prave fosile a na kraju izraditi i svoj primjerak fosila. Osim toga sudionike očekuju i crtanje, igre slaganja i pamćenja i još poneka iznenađenja.

Geološka radionica 2: minerali i vulkani – minerali su oduvijek oduševljavali ljude. Svojom ljepotom, sjajem i pravilnošću. Na ovoj radionici sudionici će proučavati minerale makroskopski i pod povećalom. Razjasniti ćemo zašto od grafita ne možemo dobiti dijamant, iako su istog kemijskog sastava, saznati koji mineral je najčešći u našoj kuhinji te ispričati priču o mineralu koji zovu „lažno zlato“.
Pomoću muzejskih edukativnih modela, originalnih vulkanskih stijena te izradom vlastitih modela vulkana, na radionici će se podučavati sudionike o različitim načinima postanka vulkana, o njihovoj rasprostranjenosti u svijetu te vulkanskim aktivnostima kroz geološku prošlost na području Hrvatske.
Voditeljice radionice: Renata Brezinščak, muzejska pedagoginja savjetnica i Petra Šparica, kustosica pedagoginja

Hrvatski školski muzej – sudjeluje u programu 23.- 26.6.2020.

Svijet enciklopedije u malom – muzejska likovna radionica vezana uz dječju slikovnu enciklopediju stvaranu na prijelazu iz 18. u

19. stoljeće Bilderbuch für Kinder – Slikovnica za djecu autora Friedricha Justina Bertucha. Hrvatski školski muzej danas jedini u Hrvatskoj čuva sedam, gotovo cjelovitih, svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije za djecu objavljene u Beču u izdavačkoj kući A. Pichlers Witwe & Sohn u prvom desetljeću 19. stoljeća. Sudionici radionice na osnovi ilustracija i opisa stvaraju svoj tematski suvenir – magnet inspiriran Bertuchovim slikovnim carstvom.

Čarolija quillinga – quilling je tehnika savijanja papira (filigran od papira). Tom tehnikom nastaju različiti papirnati ukrasi, koji spojeni sačinjavaju prava mala (ili velika) umjetnička djela. Ovom zanimljivom i jednostavnom tehnikom u muzejskoj likovnoj radionici stvaraju mala umjetnička djela. Igra papirom potiče strpljivost, urednost i osjećaj za lijepo.

Pišemo krasopisom – kako su pisali naši preci u školama sudionici će najlakše spoznati igrajući se perom i tintom. Od tankih i debelih crta do lijepo spisanih riječi i rečenica. Postanite mali krasnopisci !
Gricko za knjige – kako bi učenje teklo glatko, a čitanje knjige bilo slatko, sudionici će izraditi Gricka za knjige. Zabava za male i velike.

Istražujemo svijet prirode – priroda je nepresušan izvor znanja. Tijekom radionice sudionici će otkriti barem mali dio nje. Kako izgleda svijet pod mikroskopom? Otkrijmo zajedno !
Autorica i voditeljica: Ivana Dumbović Žužić, viša muzejska pedagoginja

Muzej Prigorja – sudjeluje u programu 23.i 24.6.2020.

Sagradi Kaptolsku kuriju u Sesvetama: Polaznici radionice okušat će se u gradnji Kaptolske kurije u Sesvetama (Muzej Prigorja), na način da će izrezivanjem i ljepljenjem dobiti maketu iste.

Kurija Zagrebačkog kaptola (danas Muzej Prigorja) slobodnostojeća je jednokatnica, jednostavnog, masivnog volumena, pravokutnog tlocrta, pokrivena visokim poluskošenim krovištem. U ogradnom zidu, uz sjeverno pročelje, simetrično su smještena dva široka portala eliptičnog nadvoja – ulazi na imanje. Zagrebački kaptol podigao ju je 1784., kao sjedište svoga feudalnog posjeda. Uz nju bio je gospodarski sklop koji su činili: vrt, staje, štagalj, kotac, ledenica, zdenac. No već dvadeset godina nakon izgradnje Kaptol je počinje iznajmljivati ugostiteljima i cijelo stoljeće ovdje se nalazi oštarija – mjesto za okrepu i prenoćište putnika. Nakon dolaska željeznice i otvaranja tvornice mesnih prerađevina, Sesvete pomalo mijenjaju lice. 1907. Kaptol prodaje kuriju općini, a 1977. u nju useljava Muzej Prigorja. Kurija je preživjela dva potresa, onaj 1880. godine snage 6.3 stupnja po Richteru i 2020. godine 5.5 stupnja po Richteru.
Autor i voditelj radionice: Domagoj Maroević, kustos pedagog

Muzej za umjetnost i obrt – – sudjeluje u programu 24. i 26.6.2020.

Obje radionice Muzeja za umjetnost i obrt vezane su uz stilsko razdoblje secesije obzirom na to da je mjesec lipanj u MUO-u posvećen Secesiji.

Irizacija – na ovoj radionici pojasnit ćemo pojam irizacije i vidjeti kako ona izgleda na secesijskim umjetničkim predmetima iz našeg fundusa. Na kraju ćemo se na kreativnoj radionici i sami okušati u stvaranju irizacije na papiru. (24.6.2020.)
Autorica radionice: Iva Novak, kustosica pedagoginja
Voditeljice radionice: Marta Kuliš Aralica, kustosica pedagoginja, Vedrana Ceranja, kustosica pedagoginja

Dva lica secesije – na ovoj radionici objasnit ćemo kroz primjere iz našeg fundusa dvije varijante u kojima se pojavljuje stil secesije. Na kraju ćemo na kreativnoj radionici u odabranoj varijanti stila ukrašavati improvizirani predmet. (26.6.2020.)
Autorice i voditeljice radionice: Marta Kuliš Aralica, kustosica pedagoginja, Vedrana Ceranja, kustosica pedagoginja – pripravnica

FOTO: Facebook

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori