The Random predstavljaju ‘Bijele laži’ i poručuju: ‘Žanrovi i trendovi nikad nam nisu bili prioritet, privlači nas ono što možemo doživjeti kao dobru stvar’

The Random predstavljaju ‘Bijele laži’ i poručuju: ‘Žanrovi i trendovi nikad nam nisu bili prioritet, privlači nas ono što možemo doživjeti kao dobru stvar’

Riječka grupa The Random nastala je 2020. godine kao kantautorski duo, a nakon dugo truda i rada, konačno predstavljaju pjesmu “Bijele laži”, za koju je spot osmislila Gea Rajić, dobitnica prestižne nagrade Violetta d’oro u Parmi.

Pjesma je samo naizgled ljubavna, no zapravo je riječ o načinima na koje se ljudi svjesno ili nesvjesno poigravaju istinom pričajući drugima o sebi. U bijeloj laži mi smo uvijek glavni lik. Priče su život. One nam trebaju kao zrak. Što je u njima istina, a što laž, tko to zna. Sve su to osobni mitovi i opravdanja u kojima se može odlutati i predaleko. Bijela laž je nešto svakodnevno, sitno preživljavanje, gotovo bez krivnje, nešto kao panaceja, lijek za sve i sva. Ta laka obmana sebe i drugih omogućuje da lakše podnesemo život, kao i povremeno ispijanje gina. Bijela laž izrađena je po mjeri. Tako se u videospotu smjenjuje zasićen crni svijet, pun starih fotografija i uspomena, s bijelom prazninom ispunjenom stotinama lebdećih bijelih papira koje tek treba ispisati. Sve što treba za bijelu laž je tipkaća mašina, stol i stolica. Izmišljanje priča tako postaje bezvremenska klopka.

Videospot je sniman na nekoliko lokacija u Rijeci koje svojim lučkim karakterom vizualno odražavaju atmosferu pjesme. Prvi dio videospota sniman je u biblioteci Brlić-Mažuranić-Ružić u Vili Ružić na Pećinama, koja ponajbolje odražava što znači živjeti u pričama, dok su scene u papirnatom vrtu bijelih laži snimane u prostoru Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Više o pjesmi otkrili su nam Dolores i Radovan.

Tko su The Random? Odakle dolaze, čime se bave uz glazbu, što nam predstavljaju? 

Radovan: The Random su Radovan i Dolores, kantautorski duo iz Rijeke. Ja sam nekad svirao bas gitaru u riječkoj rock-grupi Mea Culpa, a s Dolores sam započeo glazbenu suradnju prije 3 godine. Krenulo je nekako slučajno s jednom pjesmom, a završili smo kao duo. Radimo u kućnom studiju, a miks i master preuzima studio Gis.

Dolores: Radovan je restaurator, a ja sam konzervator. Nikada nisam mislila da ću se baviti glazbom, ali ona omogućuje da stvaraš nove, bolje svjetove kroz igru i lako pređe u ovisnost. Rezultat je randomovski pop.

‘Bijele laži’ je vaš prvi singl kojim ste najavili i digitalno izdanje. Svrstavate li se žanrovski ili radite glazbu po vlastitom osjećaju?

Radovan: Žanrovi i trendovi nikad nam nisu bili prioritet, oboje nas privlači ono što možemo doživjeti kao „dobru stvar“. Mislim da su naše pjesme kombinacija spontanosti, emocija i glazbeno-umjetničkih ograničenja. Stoga se vjerojatno nikad nećemo uspjeti odlijepiti od popa. Jedan prijatelj nam je rekao – vi ste pop-noir.

Dolores: Kažu mi da je moj glas tako ugodan da bi naše pjesme trebali puštati u bolnicama. Da se mene pita, ja bih pjevala jazz…pusti snovi.

Predstavili ste i spot za ‘Bijele laži’, autorice Gee Rajić, dobitnice prestižne nagrade Violetta d’oro u Parmi. Kako je došlo do suradnje s njom? Koju priču priča spot?

Dolores: Dobila sam na mail obavjest o novom spotu Putokaza, pogledala ga i rekla sebi da moram pronaći autoricu.  I pronašla sam je, za zauvijek. Gea je marljiva, šutljiva, disliplinirana i talentirana. Ponekad je gledam dok radi i mislim se – tako mlada, a tako zrela. Pjesma “Bijele laži” govori o tome da je ljudski preživljavati pričajući sebi i drugima male laži, a u spotu smo to pokušali prikazati kroz interijer Vile Ružić.  Priča o ženi koja živi u zlatnom kavezu prepunom uspomena, sama, bez ljubavi, zaglavljena i opsesivna. Njezin unutarnji svijet prikazan je potpuno bijelim ambijentom u kojem lebde neispisani papiri dok ona sjedi za tipkaćom mašinom i smišlja nove bijele laži i tako….ostari.

Na singlu je s vama surađivao i poznati producent i član Leta 3, Matej Zec koji također potpisuje mix i mastering pjesme. Provlači li se suradnja s njim na cijelom albumu?

Radovan: Matej Zec je izvrstan glazbeni producent i rock gitarist. Vrlo je strpljiv sa nama. Ako uopće možemo govoriti o nekom „našem zvuku“, to najviše možemo zahvaliti njemu. Matej nam je odsvirao i akustičnu gitaru na pjesmi „Kirka“ koja će se naći na našem prvom albumu. Tu je i pjesma „Porte-moi“ na francuskom jeziku, koju je producirao „stari majstor“ Robert Funčić. Robi nam je na toj pjesmi odsvirao i bas-gitaru, a gudačke instrumente svirao je trio Veljak koji su priča za sebe –  čarolija zvuka i pojave.

Što The Random slušaju privatno?

Radovan: Najlakše bi bilo reći da imamo random izbor – pop i rock u najširem smislu, nešto manje džez, klasiku, etno i filmsku glazbu, … Nismo fokusirani na stilove, pa čak ni na određene glazbenike, nego na konkretno glazbeno djelo. Npr. možemo se „oduzeti“ na 2. stavak Beethovenove 7. simfonije, kao i na „Infidelity“ od Skunk Anasie, a da nismo predani obožavatelji njihova cjelokupnog opusa.

Dolores: Od kada stvaram glazbu, bojim se slušati tuđe stvari, da se ne obeshrabrim ili krenem imitirati, imam tu čudnu sklonost od malena.

Pratite li domaću alternativnu glazbenu scenu? Koga biste od novijih imena izdvojili kao bendove na koje treba obratiti pažnju?

Radovan: Ne pratimo više ništa. Postali smo pomalo introvertni, blago ovisni o svojim unutarnjim svjetovima. Glazba s radio-stanica brzo nas zasiti, a ponekad nam i smeta, pa gasimo. Izbjegavamo označavati neku glazbu alternativnom, dosadile su nam stilske analize koje nas stalno prate u životnim profesijama. Uživamo u glazbi koja nas emotivno uzbuđuje, bez obzira na žanrovski predznak. Ne bismo ovdje nabrajali imena, jer imamo u Hrvatskoj i na exYu sceni puno izvrsnih glazbenika, dovoljno odličnih bendova i pravih malih remek-djela, ali ono što vidimo kao problem su kulturne i medijske politike.

FOTO: Gea Rajić

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori