‘Ti, moja prekrasna djevojčice’ dirljiva je slikovnica o odnosu majki i kćeri

‘Ti, moja prekrasna djevojčice’ dirljiva je slikovnica o odnosu majki i kćeri

Ti, moja prekrasna djevojčice, autorice Nataše Ozmec i ilustratorice Jasmine Kosanović, nova je slikovnica u izdanju Planetopije. Polazeći od jednog od najkompleksnijih, ali i najvažnijih odnosa, onog majke i kćeri, ova istodobno nježna i snažna slikovnica istražuje taj odnos i pretvara ga u univerzalnu žensku priču.

Napisana kao pjesma u prozi, ova je slikovnica osobno pismo ljubavi jednoj posebnoj djevojčici, ali i slavljenje svih djevojaka, žena i starica koje su najprije bile prekrasne djevojčice. Uz nježne, ali i snažne ilustracije u akvarel tehnici, pripovjedačica – majka – bez ijedne suvišne riječi izražava divljenje i ljubav koje osjeća prema kćeri:

Ti, moja prekrasna djevojčice, visoka si kao najviša jela u gori,
snažna si kao hrast, nježna kao breza, hitra kao lastavica, vedra kao
ražuboreni potok, smjela kao kukavica, hrabra kao medvjedica.

Odnos između majke i kćeri neprestano se produbljuje i raste

Zajedno otkrivaju ljepotu oko sebe, kreću u pustolovine, ali prolaze i kroz turbulentna razdoblja, snivaju o onome što će tek doći te sa svakim trenutkom jačaju svoju povezanost. Svako dijete ima dva naizgled proturječna, ali zapravo neodvojiva poriva; želi utažiti svoju znatiželju, istraživati svoje okruženje i upoznati tajne života, te istovremeno biti u mogućnosti vratiti se u sigurnost i mir roditeljskog naručja. Upravo to majka i radi, pušta djevojčicu da otkriva svijet, ali ruke uvijek drži raširene kako bi je mogla primiti u zagrljaj kada joj to zatreba:

Ti, moja prekrasna djevojčice,
koja ćeš otrčati od mene ususret životu i koja ćeš mi se vratiti.

Ova slikovnica uspijeva uobličiti neizmjernu ljubav majke prema kćeri u riječi i sliku; bilo da ste i sami roditelj koji pokušava svom djetetu reći koliko je posebno ili je čitate iz perspektive djevojčice, njezina toplina i iskrenost usjeći će vam se u um i srce. Ponekad je dovoljno samo nekoliko stihova da pokažete koliko volite i naučite druge kako voljeti:

Ti, moja prekrasna djevojčice, gledaj se očima
kojima te ja gledam i zaljubi se.

FOTO: PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori