Tjedan književnosti i glazbe na Booksi u parku

Tjedan književnosti i glazbe na Booksi u parku

Zagrebačkom Martićevom 14D opet glasno odzvanjaju književnost i kultura na Booksi u parku! Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van, no Booksa u parku ipak je nešto posebno. U ovih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu.

Okosnica Bookse u parku su književni, filmski, glazbeni i sudionički programi koje organiziramo u suradnji s kulturno umjetničkom scenom, izdavačima i susjedstvom, a koji se usmjereni ka publici različitih generacija – i onoj iz drugih kvartova te stranim i domaćim posjetiteljima Zagreba.

Divan prošli tjedan započeo je predavanjem o solidarnosti u kriznim vremenima, održanim u suradnji s kustoskim kolektivom WHW, a nastavio se predstavljanjem Knjige praznika, nove knjige Marka Pogačara, Škrabicom za Booksinog prijatelja i bivšeg urednika Škrabice Antu Perkovića, na kojoj je nastupio Kralj Čačka, preko akcije Svi za knjigu, knjiga za svakoga! i tribine o stripu, do razgovora o knjizi Naš vršnjak Dylan Dog Dinka Krehe, kvartovske šetnje sa Sašom Šimpragom i klaunske predstave za djecu “Milica na putu oko svijeta”, a i to je tek djelić programa!

Ovaj tjedan program je jednako bogat književnošću i glazbom, a iz njega izdvajamo Književnu tribinu Učitavanje na kojoj će gostovati Silba Ljutak i Luka Ivković u srijedu 16.6. u 18h, razgovor o knjizi Ljubav oko svijeta Davora Rostuhara u četvrtak 17.6. u 20h, Škrabicu na kojoj će nastupiti Nina Romić u petak 18.6. u 20.30h i tribinu Književna senzibilizacija koja će se baviti dvjema talijanskim spisateljicama koje pišu o afričkim izbjeglicama u nedjelju 20.6. u 19h. Detaljan program Bookse u parku potražite na linku.

Svi su programi besplatni, a odvijaju se na otvorenom i uz poštivanje epidemioloških mjera. Detalji o svakom od ovotjednih programa u nastavku!

Učitavanje: Silba Ljutak i Luka Ivković

(16.6.2021. u 18:00)

Književna tribina Učitavanje ovaj put u parku ispred Bookse ugostit će poeziju Silbe Ljutak i prozu Luke Ivkovića. Moderatorski dvojac Martin Majcenović i Vigor Vukotić s njima će razgovarati o njihovom stvaralaštvu, književnim ambicijama, hobijima i svim ostalim zanimljivim i jako zanimljivim temama.

Facebook event: link.

Razgovor o knjizi Ljubav oko svijeta Davora Rostuhara

(17.6.2021. u 20:00)

U suradnji s Klubom za ekspedicionizam i kulturu u parku ispred Bookse održat će se razgovor o knjizi Ljubav oko svijeta Davora Rostuhara. O putovanjima i ljubavi bez granica s autorom će razgovarati Miljenka Buljević.

Svjetski putnik i fotograf Davor Rostuhar frišku knjigu o ljubavi napisao je s partnericom Anđelom, a kad nego na svom medenom mjesecu. Knjiga je zapravo zbirka priča različitih iskustava i poimanja ljubavi, emotivne veze, bliskosti i partnerstva. Njih dvoje obišli su svijet jureći ljubav preko 6 kontinenata, prešavši 30 zemalja, upoznavši razne kulture, preispitujući ljubavne odnose različitih zajednica, od Bušmana iz afričke pustinje do urbanih parova najvećih svjetskih metropola, od tradicionalnih poligamijskih harema do modernih poliamornih zajednica, od lovaca i sakupljača iz amazonske prašume do plemena s dalekih rajskih obala Pacifika, od ljudi koji nikad nisu našli ljubav, do onih koji su u ljubavi našli sve.

Facebook event: link.

Škrabica: Nina Romić

(18.6.2021. u 20:30)

Škrabica se vraća svojim korijenima – na svirku ispred Bookse opet nam dolazi Nina Romić!

Nina je jedna od najistaknutijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije i promotorica regionalne kantautorske scene u autorskom programu Začarana Močvara u Klubu Močvara. Nakon vrlo uspješnog debitantskog ostvarenja Daljine 2010., drugim albumom Ptice (Aquarius Records) osvojila je kritiku diljem Hrvatske i regije te zasjela na većinu top-lista glazbenih ostvarenja za 2012. Uslijedili su hvaljeni i među kritičarima izvrsno prihvaćeni albumi Stablo 2014., koji je osvojio prestižnu nominaciju IMPALA za najbolji europski album, i Sloboda 2018. godine.

Nina nastupa s Jelenom Galić na bass gitari/kontrabasu i u pripremi je novi album čije ćemo obrise, uz rearanžirane starije pjesme imati priliku čuti.

Facebook event: link.

Književna senzibilizacija: Afrika

(20.6.2021. u 19:00)

Novo izdanje tribine Književna senzibilizacija održat će se u parku ispred Bookse na Svjetski dan izbjeglica, a bavit će se dvjema talijanskim spisateljicama koje pišu o afričkim izbjeglicama.

Na tribini će književna prevoditeljica  i kritičarka Anda Bukvić Pažin, redatelj i scenarist Lawrence Kiiru te autorica projekta Ksenija Banović razgovarati o međukulturnom dijalogu i imigracijama kroz vizuru dva romana koji govore o afričkim useljenicima i izbjeglicama u Italiji: Ja sam s tobom – Brigittina priča Melanie G. Mazzucco (OceanMore, prev. Ana Badurina) te Adua Igiabe Scego (Naklada Ljevak, prev. Ita Kovač).

FOTO: Booksa

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori