fbpx

Tjedan posvećen zaštiti okoliša u Art Parku

Tjedan posvećen zaštiti okoliša u Art Parku

U brojnim događanjima malo je onih ekološki osviještenih, zato me obradovalo što je projekt Art Park ove godine uz niz kulturnih sadržaja na zagrebačkom Ribnjaku, posvetio jedan poseban tjedan zaštiti okoliša i životinja.

Tulum za peseke 

U četvrtak ne propustite Pasje Poopodne za sve obožavatelje pasa i one koji će to tek postati. Tulum za peseke organizirat će se u okviru projekata Pasica kasica, DasPas i Rokove borovnice. Pasica kasica je projekt koji promovira udomljavanje pasa u skloništima i azilima. Tu je i brend Das Pas čija vlasnica kaže da izrađuje sasvim originalnu odjeću za pse, kao i Rokove borovnice iz kojih poručuju da su njihove borovnice najplavije i nazdravije. Tulum za peseke ima humanitaran cilj, a mi samo možemo pozvati ljubitelje pasa ili one koji to tek planiraju postati, na tulum na kojem su zabava i ugodno druženje zagarantirani

A što nas na tulumu čeka? Prema informacijama koje smo dobili bit će tu puno glazbe za pasje uši, naravno i sladoleda od borovnica, pasji photo-wall te bazen za hlađenje pasa. Novac zarađen kupnjom ilustracija Pasice kasice te proizvoda DasPas donirat će se najugroženijim azilima diljem Hrvatske.

U psećem društvu (Izvor: Art Park Zagreb Facebook)

Uvesti kompostiranje u gradovima

Sve te dane od 16. do završno s 19. srpnja bit će organiziran multidisciplinaran umjetnički program nazvan Crystal Clean kojim se želi skrenuti pozornost na važnost kompostiranja u gradovima. U osnovi kompostiranje je jednostavan proces i lako izvediv. Za njegovo provođenje bitne su samo dvije stvari postaviti kompost i osigurati mjesto u prirodi za njegovo odlaganje. Koliko je to jednostavno vidjeti će svi koji dođu u Art Park te će moći svoje otpatke od voća i povrća zbrinuti u jedan stari vojni sanduk prenamijenjen u tu svrhu.

Poruka svima (Izvor: Art Park Zagreb Facebook)

Za vikend livada postaje plaža

I da, to nije sve kroz tjedan će se događati još svašta. Za utorak je predviđen interaktivni likovno-kazališni događaj centra KNAP Bit će kako vi kažete. U prvom djelu djeca trebaju crtati na zadanu temu, a nakon toga glumci odigrati situacije s njihovih crteža. Stvarno je jedinstven osjećaj kada nešto nacrtaš, a to se pretvori u realnost.

U petak će se održati prvi Pipi pool party, kada će se livada parka pretvoriti u plažu na kojoj će splitski DJ sa boravištem u Zagrebu Leo Hekman a.k.a D-Gree puštati glazbu koja se kod njega obično bazira na funku, soulu i jazzu. Za subotu je previđen koncert zanimljivog dua Cura i dečko koji djeluje od 2016. Ovaj duo orijentiran je prema alternativnom popu i zasigurno sprema dobru alternativnu zabavu, a tjedan će kulminirati kvizom opće kulture.

Chilanje nakon posla (Izvor: Art Park Zagreb Facebook)

Street art galerija

Naravno, svi posjetitelji će moći svakodnevno uživati u street art galeriji na otvorenom gdje će se upoznati‘ s Kaubojima, pištoljima i feminizom Marina Remića koji je oslikao muralima središnji dio parka. U takvom ambijenut postavljeni su stolci na rasklapanje ili pak Ćilimi za chill Tihomira Krkleca inspirarni bojama Afrike, a smještenim na drvenoj terasi. Tu je navode i Crvena Sonja koja pazi, sa strane, da u ova nesigurna vremena sve bude sigurno koliko može biti. Mural Crvena Sonja potpisuje Boris Bare koji je i jedan od organizatora parka i njegov je umjetnički voditelj.

Noć u kojoj do izražaja dolazi umjetnička instalacija (Izvor: Art Park Zagreb Facebook)

Ako zamijetiti da se nešto njiše na krošnjama drveća, a sigurni ste da se ne njišete vi, upozorili su nas da su to samo reciklirane skulpture Ive Gašparića i već spomenutog Borisa Bare, a koje do izražaja dolaze noću kada poprime obrise planeta, a prešutno postavljaju pitanje Planet ili plastika.

Duo Cura i Dečko (Izvor: Youtube)

Tjedan u Art Park obiluje zelenim događanjima ispunjenim dobrom glazbom i atmosferom pa tko je u Zagrebu neka svrati na jedno dubinsko chilanje

  • Izvor informacija:
  • Hina, Art Park: Tjedan posvećen zaštiti okoliša i životinja, 2020.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

Odgovori