fbpx

Toma Bakač Erdödy: Mecena i prethodnik hrvatske grane obitelji Erdödy

Toma Bakač Erdödy: Mecena i prethodnik hrvatske grane obitelji Erdödy

Kada se govori o povijesnoj osobi Tome Erdödyja, mnogi će najprije pomisliti na slavnog bana istoga imena koji se 1593. borio protiv Turaka kod Siska i zaustavio njihov daljnji prodor i osvajanje Hrvatske.

No jeste li znali da je sedamdesetak godina prije, na današnji dan, 11. lipnja 1521. u Ostrogonu preminuo nadbiskup i državni kancelar Toma Bakač Erdödy, predak bana i vojskovođe?

Nadbiskup Toma Erdödy, državni kancelar i upravitelj Zagrebačke biskupije, rođen je 1435. u Erdödu u obitelji nižeg staleža, a školovao se u Krakovu, Ferrari i Padovi na tadašnjim najboljim fakultetima te je stekao doktorat. Postao je biskupom u Egeru i Ostrogonu, gradu udaljenom od tadašnjeg Budima 50-ak kilometara, a od 1510. upravljao je Zagrebačkom biskupijom te paralelno Senjskom biskupijom, od 1513. godine.

Bakačeva kula

U Zagrebu je za obranu katedrale podigao fortifikacije od kojih je najpoznatija tzv. Bakačeva kula, koja je 1906. srušena za Bolléove obnove katedrale nakon potresa, a kamen od kojega je bila sagrađena ugrađen je u nasip na lijevoj savskoj obali.

Boravio je na dvoru kralja Matijaša Korvina, kojemu je bio tajnik i savjetnik, a nakon kraljeve smrti bio je pristaša dolaska na vlast dinastije Jagelović i predvodio je njihove pristaše za što je nagrađen službom kancelara kralja Vladislava II. Jagelovića te je bio i odgajatelj budućeg hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika II. Jagelovića i jedna od najutjecajnijih osoba u Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu s kraja 15. i početka 16. stoljeća te je bio i veliki mecena renesansne umjetnosti.

#jesteliznali Članovi Kaptola (prvostolnog zagrebačkog) tj. kanonici, obavljali su i važnu ulogu u crkvenom i državnom…

Gepostet von Beli Zagreb Grad am Mittwoch, 17. Juli 2019

Godine 1513. organiziran je još jedan rat protiv Turaka, a njegovu organizaciju papa Lav X. povjerio je upravo Tomi Erdödyju, no taj protuturski rat nije imao željene rezultate, nego je sljedeće godine doveo do seljačke bune.

Vlasik Susedgrada, Medvedgrada, Stubice i Rakovca

Postao je vlasnik posjedâ Susedgrad, Medvedgrad, Stubica i Rakovec, a zatim Moslavine i Kutine. Da namiri dugove, prepustio je dio posjeda Zagrebačkoj biskupiji i Kaptolu, a većinu je darovao nećaku Petru, osnivaču hrvatske grane velikaške obitelji Erdődy.

Bijeli ili zeleni #Medvedgrad?😁…Photo: @juc__

Gepostet von Beli Zagreb Grad am Dienstag, 22. Januar 2019

Preminuo je 11. lipnja 1521. u Ostrogonu, a zbog svojih zasluga u obrani Zagreba protiv Turaka, mecenstva renesansnim umjetnicima i ugleda koji je imao na ugarskom dvoru, zaslužuje svoju crticu u hrvatskoj povijesti, jednako kao i njegov puno poznatiji potomak.

Izvori:

  • www.enciklopedija.hr
  • hbl.lzmk.hr
  • hr.wikipedia.org

Marijana Džalo

Marijana Džalo

Magistra edukacije povijesti i hrvatskog, osim povijesti volim glumu i njome se amaterski bavim, čitam knjige, pišem te volim istraživati Zagreb i njegovu povijesnu i kulturnu baštinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *