Toše Proeski: Čovjek koji 15 godina živi u srcima svih nas

Toše Proeski: Čovjek koji 15 godina živi u srcima svih nas

Kad je u to rano subotnje jutro 16. listopada 2007. stigla vijest o tragičnoj prometnoj nesreći na autocesti A3 kod Nove Gradiške, cijela je regija zadržala dah. Na putu iz Skopja prema Zagrebu ugašen je život 26-godišnjeg makedonskog slavuja Toše Proeskog.

Todor Proja

Poznato je kako su preci Toše Proeskog bili Cincari (jedna od najpoznatijih skupina Vlaha ili Aromuna nastanjena na području Srbije, Makedonije i Grčke) čije je pravo prezime bilo Proja.

Ja se zovem Todor Proeski. Tačno je da se moj deda prezivao Proja, ali smo pod uticajem sredine promenili prezime ne bi li bilo u duhu makedonskog jezika. Mada, otkriću vam, planiram da vratim staro prezime ukoliko rešim da pravim svetsku karijeru. Mislim da je strancima daleko lakše da izgovore i upamte Proja nego Proeski.

Toše Proeski u intervjuu za Vesti.rs, 2005.

Glazbeni talent naslijedio je od oca Nikole i majke Domenike, dok je glazbeno obrazovanje dobio u glazbenoj školi i Akademiji. Do diplome su mu nedostajala samo dva ispita. Te ispite planirao je položiti na proljeće 2008., a veselio ga je diplomski rad – cjelovečernji klasični koncert.

Karijeru je započeo sa samo 15 godina

Sa samo 15 godina sudjelovao je na festivalu Makfest. Nakon samo godinu dana počinje suradnju s Grigorom Koprevom. Pjesme Usne na usnama i Sunce u tvojoj zlatnoj kosi otvaraju mu vrata makedonske glazbene scene.

Svoj prvi album Negdje u noći objavio je 1999., a iste godine održao je i svoj prvi samostalni koncert.

Godinu dana kasnije, pobijedio je na međunarodnom glazbenom festivalu Slavjanski bazar u Bjelorusiji 2000. godine, a 2002. kreće na turneje izvan Makedonije.

Čovjek koji je jednostavno volio sve ljude ovog svijeta

Godine 2003. dobio je humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci. Njegova pjesma This world, snimljena 2004. postala je UNICEF-ova himna.

U Turskoj je na Eurosongu 2004. osvojio 14. mjesto s pjesmom Life.

Iste godine počinje i njegova priča u Hrvatskoj. Pjesmom Lagala nas mala, koju je snimio u duetu s Tonyjem Cetinskim predstavlja se hrvatskoj publici.

U prilog tome koliko ga je hrvatska publika voljela ide i činjenica da je izabran za najboljeg najboljeg hrvatskoga pjevača i izvođača, iako nije hrvatskog podrijetla.

Preko 40 pjesama i 40 tisuća prodanih albuma u Hrvatskoj

Toše je jedini inozemni pjevač koji je osvojio glavnu nagradu Hrvatskog radijskog festivala.

Najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama 2006. godine bila je pjesma Srce nije kamen, koju mu je napisala Antonija Šola.

Antonija je za Tošu napisala i Volim osmijeh tvoj, a njihov je duet rasprodanu platinastoj nakladi u samo mjesec dana u sklopu edukativne akcije za djecu o važnosti higijene zuba pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske. Video spot za pjesmu Volim osmijeh tvoj proglašen je najemitiranijim spotom u Makedoniji i Hrvatskoj od petnaest televizijskih postaja.

Poljsko cvijeće nek’ me mladog pokrije

Dana 16. listopada 2007. oko 6:20 sati kod Nove Gradiške na autocesti A3 Zagreb – Lipovac, na putu iz Skopja prema Zagrebu poginuo je u prometnoj nesreći. U Makedoniji je taj dan proglašen danom žalosti.

A sada vas ostavljamo s bezvremenskom pjesmom Miroslava Rusa za koju je Toše rekao da mora biti njegova čim ju je prvi put čuo.

Izvori:

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori