Tri naslova koja morate pročitati ovo ljeto, bilo da se sunčate na plaži ili ležite u debelom ‘ladu

Tri naslova koja morate pročitati ovo ljeto, bilo da se sunčate na plaži ili ležite u debelom ‘ladu

Ljetne poslastice za sve knjigoljupce stižu iz knjižare Vuković&Runjić. Donosimo tri naslova koje možete čitati s jednakim guštom i na plaži, ali i u hladovini!

Ali Smith – Ljeto

Ljeto počinje u zimi 2020. na pustoj plaži u Brightonu, s tinejdžerskim nedoumicama i umovanjima brata i sestre Greenlaw. Odvest će nas na otok Man, u britanski logor za “neprijateljske državljane” u vrijeme Drugog svjetskog rata, u posjet Shakespeareu i Dickensu, Chaplinu i Einsteinu. Pjesnički i razbarušeno, čas zaigrano, čas tjeskobno, u isti mah ironično i sentimentalno, Ali Smith zatvara prozni ciklus koji je obilježio drugo desetljeće 21. stoljeća i inaugurirao pisanje povijesnog romana u stvarnom vremenu.

Četiri godišnja doba, četiri godine, četiri knjige, od 2016. i Brexita do 2020. i pandemije. Kako pisati “o” trenutku “u” trenutku – i s vjerom da će tekst odoljeti zubu vremena, ne samo u književnom, nego i u društvenopolitičkom smislu? Smith u Ljetu povezuje konce između tema i likova koji se provlače kroz prethodne romane i tka završnicu koja otvoreno proziva desničarski nacionalizam i ksenofobiju, povijesnu krivnju i aktualnu ekološku odgovornost – i zadržava vjerodostojan humanistički optimizam.

Jedan od romana godine 2020. po izboru niza britanskih i američkih publikacija, Ljeto je dobitnik Nagrade Orwell za političku prozu 2021.

Piia Leino – Nebo

Godina je 2058. U gradu-državi Helsinki, nekoć prijestolnici Finske, vlast je prigrabio nacionalistički pokret Svjetlo. Granice su zatvorene, vanjski svijet je nedohvatan i nitko se ne nada boljoj budućnosti: umjesto nje, Svjetlo građanima nudi virtualnu stvarnost zvanu Nebo. Nebo izaziva ovisnost, no dostupno je samo imućnima, dok ostali trpe nerede i ugnjetavanje. Svijet kakav poznajemo opstaje još samo u Nebu, neusporedivo ljepši nego nekoć u zbilji… Dobitnik Europske nagrade za književnost, roman Nebo finske književnice Piie Leino potresna je distopija i zrcalo budućnosti na našem pragu.

Roberto Saviano – Žestoki poljubac

Oni pečate šutnje, sklapaju saveze, odrješuju krivnje i donose presude, žestoke poljupce. Poljupce koje utiskuju na usne povezujući duše, dijeleći sudbine, a za svakoga sudbina je zakon mora, gdje je lov samo trenutak koji prethodi onomu u kojem lovac postaje lovinom.

Dječja paranca stekla je moć, nadzire tržišta za raspačavanje droge u Forcelli, ali sama ne može upravljati svime. Kako bi potkopala stare kamorističke obitelji i zadržala vlast nad povijesnim središtem, mora ući u konfederaciju s ’o Whiteom i parancom Capellona.

Roberto Saviano vraća se priči o dječacima našega doba, punim žestine, rođenim u zemlji ubojica i ubijenim, razočaranim u obećanja svijeta koji ne pruža nikomu ništa, a ponajmanje njima. Ojačani su glađu. Ojačani su gnjevom. Spremni su davati i primati poljupce koji ostavljaju okus krvi.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori