Trokut: Jazzu nas je najviše privukla njegova sloboda, izražajnost i fleksibilnost jer ga ne promatramo kao usko specificiran žanr

Trokut: Jazzu nas je najviše privukla njegova sloboda, izražajnost i fleksibilnost jer ga ne promatramo kao usko specificiran žanr

Trokut je electronic jazz kvintet nastao krajem 2018. godine pri odjelu za jazz glazbu Fakulteta za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu, Austrija. Repertoar kvinteta čini autorska glazba sačinjena od kolaža unaprijed definiranih struktura, motiva te improvizacija inspiriranih modernom jazz, elektronskom i rock glazbom. Kvintet je u jesen 2020. godine izdao od strane kritike hvaljen album Shapeless za nakladnika Rika Muzika iz Londona (Ujedinjeno Kraljevstvo). 2021. godine njihov album Shapeless nominiran je za hrvatsku diskografsku nagradu Porin u kategoriji najboljeg albuma elektroničke glazbe, dok su kao skupina norminirani za nagradu Rock&Off u kategoriji Jazz&Off.

Zašto baš jazz glazba i po čemu se razlikujete od ostalih jazz glazbenika u Hrvatskoj?

Hrvoje: Jazzu nas je najviše privukla njegova sloboda, izražajnost i fleksibilnost jer ga ne promatramo kao usko specificiran žanr, već kao način na koji glazbu interpretiraš i kako joj pristupaš. Svaki jazz glazbenik je jedinstven u svom jazz idiomu jer ga svatko interpretira na svoj način.

Trokut nam predstavlja platformu kroz koju komuniciramo našu viziju simbioze jazza i elektronske glazbe. Ona je uvjetovana našim glazbenim utjecajima i životnim iskustvima.

Smatrate li da je jazz glazba zanemarena na našoj glazbenoj sceni?

Jerko: Smatramo da jazz glazba nije zanemarena na našoj sceni, imamo sve više kvalitetnih jazz glazbenika koji svakim danom sve više podižu razinu kvalitete jazz glazbe u Hrvatskoj svojim raznolikim projektima, albumima i nastupima. Također, sve je veći broj hrvatskih glazbenika koji se odlučuju na visoko obrazovanje u području jazz glazbe, stoga smatramo da je jazz ima svijetlu budućnost na hrvatskoj sceni.

Kako biste opisali svoj prvijenac Shapeless?

Jerko: Shapeless predstavlja naše viđenje suvremene jazz glazbe, koje je obojeno raznim utjecajima iz elektronske glazbe, poput drum ‘n’ bassa i 2-stepa, alternativnog rocka, afrobeata, ambijentalne glazbe i raznih beat-oriented žanrova poput hip-hopa, trip-hopa i downtempa. Trudimo se jezik suvremenog jazza na svjež način interpolirati sa svim našim šarolikim glazbenim utjecajima.

Prilikom rada na albumu, jeste li imali neku inspiraciju ili ste bili vođeni improvizacijom?

Jerko: Jednu polovinu albuma čine kompozicije koje smo komponirali, aranžirali i uvježbali u procesu pripreme albuma, dok drugu polovinu čine in-the-moment improvizacije u studiju. Takav način rada je nešto zahtjevniji, ali zauzvrat slušatelju pruža glazbu uhvaćenu u trenutku njene kreacije, lišenu nepotrebnih zahvata.

Željeli smo otvorenost i zaigranost improvizacije suprotstaviti perfekcionizmu, kompleksnosti i isplaniranosti kompozicije, a opet ih pomiriti tako da album zvuči koherentno.

Koji od singlova s albuma biste izdvojili kao najdraži i zašto?

Jaka: Kao najdraži singl s albuma izdvojio bih Squircle. Sviđa mi se njegov flow, groove i vibra. On je izvrstan primjer nečeg što mi se glazbi zaista sviđa – kombinacije eksperimentalne elektronike i lijepih harmonijskih progresija. Vrlo je opušten, nije pretenciozan i zaista se može osjetiti da je nastao spontano, bez ikakvih očekivanja.

Nalazimo se u teškim vremenima, pogođeni pandemijom. Koliko je cijela situacija utjecala na Vaš rad?

Ana: Cijela situacija ima velik utjecaj na nas. Ne samo zbog nedostatka koncerata uživo, već i zbog složene logistike putovanja. Članovi benda žive u različitim zemljama – Jaka i ja u Švicarskoj/Sloveniji, Jerko i Hrvoje negdje između Hrvatske i Austrije, samo je Luka zapravo primarno u Zagrebu. Za fizički susret i  probe potreban je veliki trud i financijska sredstva.

Svi se trebamo prilagoditi novonastaloj situaciji, pa tako mi koristimo ovo vrijeme da skladamo i snimamo novu glazbu. S obzirom na to da nemamo mogućnost često putovati i održavati redovite probe, jednom kad se uspijemo naći svi na istom mjestu u isto vrijeme, organiziramo intenzivne tjedne probe, gdje se zaista posvetimo bendu. Zahvalni što smo ipak ostali vrlo aktivni u ovoj situaciji, iako nam nedostaje osobni kontakt s publikom.

Kako vidite sebe na glazbenoj sceni za pet godina te što možemo od vas očekivati?

Jerko: Za pet godina vidimo se kao uspješan electronic jazz band s bogatim kreativnim outputom i velikim brojem koncerata iza sebe. U budućnosti od nas možete očekivati novu glazbu, koncerte i suradnje s umjetnicima iz drugih grana umjetnosti, poput suvremenog plesa i filma.

Tko su vaši uzori u jazz glazbi te imate li guilty pleasure po pitanju glazbenih žanrova?

Jaka: Na naš rad i stvaralaštvo utjecali su zaista mnogi glazbenici i umjetnici. Najviše ih dolazi iz područja jazz glazbe – Miles Davis, John i Alice Coltrane,Wayne Shorter, Keith Jarrett, područja elektronske glazbe – Squarepusher, Aphex Twin, Daedelus i područja alternativne, rock i trip-hop glazbe – Radiohead, Tame Impala, DJ Shadow, Madvillain i Portishead. Volimo glazbu izdavačke kuće ECM, pogotovo skandinavske umjetnike poput Arve Henriksena, Jana Banga i Johna Surmana. Također, jako cijenimo i švedskog saksofonista Otisa Sandsjöa.

Što se tiče guilty pleasurea, ne gledamo glazbu tako. Vrlo smo otvoreni prema glazbi i nadahnjuju nas zaista različiti žanrovi – od različitih vrsta elektronske glazbe, popa, rocka pa sve do hip-hopa i tradicionalne glazbe.

Možete li se međusobno opisati, odnosno predstaviti u par rečenica?

Ana:

Jaka – voli motivirati sebe i svoju okolinu na konstantan rast i razvoj.
Jerko – njegovim riječima: radoholičar, uz moj dodatak: ne kad je riječ o postavljanju bubnjeva, jer nikad nisam vidjela nekog toliko sporog u tome.
Hrvoje – najbolji kuhar među nama i vrlo otvorena osoba uvijek spremna uskočiti kad najviše treba.
Luka – osoba s najzaraznijim smijehom koju sam ikad upoznala.

Hrvoje:

Ana – Ana je odlučna i usredotočena osoba koja nas uvijek tjera da sve radimo bolje. Voli čitati knjige, jesti neobično voće iz dalekih zemalja i nositi šarenu odjeću.

Nekoliko brzopoteznih

Posljednja pjesma na vašoj playlisti?

Jaka: Michael Wollny – The Haul.

Posljednji koncert na kojem ste bili?

Ana: Lionel Loueke/Jeff Ballard duo prije nekoliko mjeseci. Bila je izrazita čast slušati to dvoje glazbenika u maloj sobi sa samo 15 ljudi u publici, definitivno jedan od najekskluzivnijih koncerata na kojima sam bila.

Najbolji koncert na kojem ste bili?

Jerko: U pamćenju su mi definitivno ostali nastup grupe Nerve u Puli 2008. godine u sklopu Jazzbine te nastup Dave Holland Quinteta na Zagreb Jazz Festivalu.

Omiljena zagrebačka lokacija?

Trokut: Kulturni centar Mesnička!

FOTO: Jan Iveta

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori