U Galeriji Modulor otvorena izložba ‘U gostima povijesnom središtu Zagreba’

U Galeriji Modulor otvorena izložba ‘U gostima povijesnom središtu Zagreba’

U Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvorena je izložba U gostima povijesnom središtu Zagreba autorice Josipe Blažević-Perušić. S obzirom na epidemiološke mjere otvorenje je bilo u skromnijem izdanju, no svi zainteresirani videozapis sa otvorenja mogu pogledati na Facebook stranici Galerije Modulor. Izložba se može pogledati do 12. prosinca u radnom vremenu od 10 do 12 sati.

O izložbi

U susret povijesnom središtu Zagreba izložba je o povezivanju mjesta tradicionalnog gostoprimstva Zagreba s arhitekturom zgrada u kojima se ona nalaze, javnim prostorom koji ih okružuje i pravilima na temelju kojih su nastojali i postojali. Zanemareni kulturni status brojnih zagrebačkih ugostiteljskih mjesta, odnedavno se mijenja zanimanjem za istraživanje povijesti društvene svakodnevnice. Zamjetan je suživot i intenzitet sadržaja zagrebačkog ugostiteljstva u središnjem prostoru povijesno urbane cjeline Zagreba, zaštićene kao kulturno dobro još 1962. godine gotovo s pozicija kulturno povijesnih kriterija vrijednosti arhitekture i povijesnog prostora.

Izložba obuhvaća razdoblje od kraja 18. stoljeća do 1950. godine. Zagreb se u to vrijeme profilirao kao jedna urbana cjelina, jedinstvene fizionomije i mudrosti, višeslojne društvene strukture, gospodarskog uzleta i nezamislivog bogatstva u kreiranju životnog okvira svojih stanovnika.

Interesirao me je način na koji su se ti ugostiteljski objekti, posebice gradske kavane, uklopile u arhitekturu, kakvi su to bili tipovi zgrada i mjesta na kojima su se ti objekti nalazili.

Autorica Josipa Blažević-Perušić

O autorici izložbe

Josipa Blažević Perušić rođena je 11. veljače 1947. godine u Zagrebu. Diplomirana je injženjerka arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U svojoj bogatoj profesionalnoj karijeri bila je pomoćnica ministra u Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja te viša stručna savjetnica za pitanje prostorne politike u Zavodu za prostorno uređenje spomenutog Ministarstva. Završila je specijalizaciju održivog razvoja u SAD-u. U svom bogatom opusu ima niz objavljenih publikacija i znanstvenih radova.

Inspiracija za izložbu je dvojaka, profesionalna i želja u očuvanju memorije na zagrebačka mjesta koja su zanimljiva u više aspekata, te zbog činjenice da se tema gradskih kavana nije obrađivala do sada.

Autorica Josipa Blažević-Perušić o inspiraciji o izložbi
Autorica izložbe Josipa Blažević-Perušić uz pratnju supruga Mladena
Izvor: Galerija Modulor

Pristalica sam otvorene pozicije i meni su drage kavane koje su vezane uz parkove, bez obzira na svu atraktivnost iličkih kavana koje imaju atraktivnost iznutra, i izvana, te ljudima koji su dolazili u takve kavane. Primjerice, lokacija kavane na Zrinjevcu je izvanserijska. Postoji veza između unutrašnjosti kavana i vanjskih u zelenilu. Vi morate osjetiti takvu vezu, to nije samo doći i popiti kavu.

Autorica Josipa Blažević-Perušić

Izvori:

Anđela Knez

Magistra geografije i članica europske mreže mladih geografa (EGEA). Volim geografiju, ples, kulturu, povijest i urbanizam grada. Slobodno vrijeme koristim za brojne volonterske aktivnosti, istraživanje grada Zagreba te igru i šetnju sa psom.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori