U Galeriju Događanja, Centar KNAP i KIC stiže 20. Festival sa središnjom temom – vrijeme rizika

U Galeriju Događanja, Centar KNAP i KIC stiže 20.  Festival sa središnjom temom – vrijeme rizika

20. Festival prvih održat će se od 19. do 24. rujna u Galeriji Događanja, Centru KNAP i Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu. Organizatori festivala Studio Artless su za središnju temu odabrali vrijeme rizika – nesigurnost kao konstantnu, globalni fenomen suvremenosti koji se pojavljuje uz različite oblike budućih neizvjesnosti. Među njima se kriju društveni i osobni rizici koji su ujedno postale točke kulturnog i umjetničkog istraživanja, ali i pogled na umjetničko postpandemijsko stvaranje.   

Na otvorenju festivala predstavit će se 16 umjetnika s radovima pristiglim na festivalski natječaj i to u različitim umjetničkim formama kao što su likovni radovi, skulptura, crteži, kratki film, društvena igra, fotografika, i dr. Otvorenje izložbe održat će se 19. rujna 2022. u 19:00 sati u Galeriji Događanja, a posjetitelji će radove moći pogledati tijekom trajanja festivala.

Pogled unazad na teme i događanja proteklih festivala pomaže pogledu u budućnost. Ustrajnost u provedbi inovativnog formata zahtijeva strpljenje, više od dobre organizacijske volje i snage – nesigurnim okolnostima usprkos.

organizatorica festivala Ana Zorica

Događanje će se održati u Kulturnom informativnom centru (KIC) u utorak, 20. rujna u 20:00 sati, a u prezentaciji i  razgovoru će sudjelovati povjesničar umjetnosti Feđa Vukić, filozof Hrvoje Jurić,  povjesničarka umjetnosti Irena Bekić i drugi gosti koji su izlagali na festivalu proteklih godina. 

U izvedbenom dijelu moći će se vidjeti rad Lightune G  Bojana Gagića i Mije Gladovića u izvedbenoj tehnici luminoakustike, te Fajrunt Nikole Iskre koji je prikazan na 1. Festivalu prvih 2003. godine, a u kojem je autor snimajući zvukove radio valova pokušavao pronaći odgovore i poruku kamo nas može odvesti bezuvjetno prihvaćanje dominantne slike svijeta.

Na 20. Festivalu prvih moći se pogledati i dva kratka filma: Sezonke Srđana Sorića, koji se bavi svakodnevnom zbiljom otočkih konobarica u koktel baru tijekom turističke sezone, a nakon kojeg će uslijediti razgovor o nesigurnim uvjetima rada u turističkom i kulturnom sektoru. Uz autora filma o temi će govoriti Jovica Lončar i članice kustoskog kolektiva BLOK Vesna Vuković i Dunja Kučinac. Drugi naslov je eksperimentalni film Vicious Orchids Petre Brnardić, svojesvrni triler noir s fragmentiranom, asocijativnom strukturom i s naglaskom na atmosferu i emocije. S autoricom će nakon projekcije razgovarati Josipa Bubaš.

Interes publike sigurno će probuditi bogat glazbeni program: nastup DJ Zdenka Franjića, koncert Edina Džambića poznatijeg pod imenom Onaj dečko te glazbeni performans Damira Avdića «Ja anarhist», koji se temelji na priči čovjeka koji nakon rata odlazi u USA gdje se susreće s banalnostima svojih uvjerenja. Pored glazbenih izvdebi održat će se tribina o prekarijatu u nezavisnoj glazbi i izdavaštvu na kojoj će Ljubica Džambić Anđelković predstaviti stvaralaštvo punk umjetnika Ivice Čuljka/Satana Panonskog, a Zoran Stajčić (portal Ravno do dna) i Zdenko Franjić (nezavisna izdavačka kuća Slušaj najglasnije) progovoriti više o naslovnoj temi.

Građani će također moći sudjelovati na Festivalu prvih i prijaviti se na dvije radionice – radionicu za djecu (3 – 10 god.) Igre na dlanu koju će voditi Nikolina Butorac te radionicu Igranja za odrasle na interaktivnoj instalaciji Boli me kuća.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori