fbpx

U Laubi počinje 3. Boutique Art Fair ‘Nesvrstani’

U Laubi počinje 3. Boutique Art Fair ‘Nesvrstani’

U zadnjih nekoliko mjeseci postali smo bolno svjesni koliko je svijet u kojem živimo krhak i ono što se do jučer podrazumijevalo dobilo je odjednom novu dimenziju, onoga što je nemoguće. U takvim trenucima fizička distanca je posve nenadano ušla u naše živote, a na scenu je stupila virtualna komunikacija u kojoj su kulturna događanja zamijenila naše svakodnevne kontakte. U toj zoni nazovimo je samoće upravo je umjetnost postala okidač i onaj segment koji je naše živote stabilizirao i u njima smanjio dozu stresa. Pod dojmom svih ovih događanja, ali u nešto otvorenijim i opuštenijim okolnostima došli smo do novog iznimno bogatog programa u Laubi.

Izložbeni prostor Lauba (Izvor: Lauba Facebook)

Izložbeno-prodajni program

U Laubi – Kući za ljude i umjetnost, od 18. d 21. lipnja održava se bogat izložbeno-prodajni program u sklopu kojega zainteresirani mogu pogledati provjerenu ponudu umjetnina sa djelima više od 120 umjetnika. Na sajmu će gostovati 12 galerija sa svojim probranim autorima, koji čine najveći dio sajamske ponude, a uz njih će ovdje gostovati i 20 samostalnih perspektivnih mladih umjetnika.

Ekskluzivno će biti predstavljena i Laubina suradnja sa kiparom svjetskog glasa Ivanom Kožarićem, kao i najnoviji  radovi hrvatskih suvremenih umjetnika poput Zlatana Vehabovića, Igora Eškinje, Marka Tadića, Kristijana Kožula, Alema Korkuta te u Hrvatskoj rijetko dostupnih radova Miljenka Horvata.

Dvije nove gostujuće galerije

Među zastupljenih 12 galerija, po prvi put u Hrvatskoj će biti prisutne i dvije inozemne galerije – Improper Walls iz Beča i Galerija Y iz Ljubljane. Improper Walls djeluje na bečkoj galerijskoj sceni od 2014. U pitanju je kulturna platforma koja je usmjerena na urbanu i suvremenu umjetnost kao i na ilustraciju i multimediju. Posebna je po tome što organizira izložbe na neprofitnoj osnovi, i umjetnicima nudi potpunu podršku tijekom cijelog stvaralačkog procesa od prostora predviđenog za rad pa sve do mjesta izlaganja. Ovdje će ona predstaviti radove Anne Breit, Justasa Pranevicusa i Markusa Tozzera.


Dio serije fotografija umjetnice Anne Breit (Izvor: Improper Walls Facebook)

Uz spomenutu bečku galeriju po prvi puta će ovdje izlagati i  Ljubljanska galerija Y koja se specijalizirala za predstavljanje i prodaju djela najperspektivnijih slovenskih umjetnika, a koja ovdje izlaže radove svojih umjetnika srednje generacije Saše Vrabiča, Ajana Pregla, Tine Dobrajc i Duše Jesih.

Rad Tine Dobrajc (Izvor: Galerija Y Facebook)

Ostale galerije

U programu će sudjelovati i druge galerije poput austrijske AAC International koja djeluje, i kao agencija za umjetničko savjetovanje i galerija, a koja zastupa hrvatske umjetnike na suvremenom europskom tržištu umjetnina. Ona je u svojim interesima usmjerena na implementaciju umjetnosti u kontekst luksuza. Ovdje će predstaviti radove Fedora Fischera, Matka Vekića, Nikole Vrljića i Stjepana Šandrka. U Laubi gostuje i Galerija Beck iz Zagreba, koja se također bavi suvremenom umjetnošću te multimedijalnim radovima, s djelima Vlade Kristla, Vojina Bakića i Gorana Trbuljaka.

Galerija Poola iz Pule koja pristupa na interaktivan način galerijskoj praksi tzv. Artist run galleryes, ovdje će predstaviti radove Lovre Artukovića, Bojana Šumonje, Igora Tartaša i Pavla Pavlovića. Zagrebačka Galerija Kranjčar izlaže radove Ivana Posavca, Martine Grlić, Mirjane Vodopije i Sandra Đukića.

Zagrebačka Galerija 90-60-90 poput navedenih promovira suvremenu likovnu umjetnost u okviru alternativnih izložbenih prostora, a pri čemu propituje zahtjeve umjetnika i publike, kao i poziciju institucije galerije danas. Ona će predstaviti radove: Ane Kolege, Line Kovačević, Marijane Stanić i Petre Grozaj. Tu je i Galerija Greta iz Zagreba koja ovdje izlaže radove: Maje Marković, Martine Meštrović i Svena Klobučara.


Rad Petre Grozdaj (Izvor: Galerija 90-60-90 Facebook)

Galerija Apoteka iz Vodnjana je dobila je ime prema mjestu svog osnutka, a to je prostor napuštene apoteke u staroj jezgri Vodnjana. Ova galerija usmjerena je na istraživanje, promoviranje, razumijevanje i prezentaciju suvremenog umjetničkog izričaja i ona će predstaviti radove Damira Očka, Dine Zrneca, Silvija Šarića i Tine Gverović. Gostovati će ovdje i koprivnička Galerija S koja se specijalizirala za grafike od 60-ih godina 20. st. pa prema suvremenosti. Ona će izložiti radove: Ivana Kožarića, Sebastijana Dračića, Eugena Fellera i Vlaste Delimar. Atelier Žitnjak iz Zagreba odnosno galerija za suvremenu umjetnost i radni prostor umjetnika izložit će radove Borisa Cvjetanovića, Frane Rogića, Hrvoja Mitrova i Predraga Pavića.

Galerija Apoteka (Izvor: Apoteka prostor za suvremenu umjetnost Facebook)

Lonac u dvorištu Laube  

U Laubinom programu je predviđena i izrada murala u njezinom dvorištu, a koja je povjerena uličnom umjetniku Tomislavu Lončariću (Lonac), a čiji su murali u Kini i Švedskoj uvršteni u popis najljepših svjetskih murala 2017. godine. Upravo je njega nedavno Björn Van Poucke, kustos vodeće belgijske umjetničke galerije na otvorenom The Crystal Ship, i ekspert za uličnu umjetnost uvrstio među 50 najutjecajnijih ‘street art’ autora

Lonac i stvaranje murala (Izvor: Youtube)

Jedna neobična knjiga

U sklopu popratnoga programa Kuća za ljude bit će i predstavljanja jedna potpuno neobična knjiga grafita,  i to u petak, 19. lipnja u 18 sati. Autor ove knjige već nam nekoliko godina zaokuplja pozornost svojim grafitima, u vidu nenametljivih i duhoviti poruka, a koje nas uvijek na neki način zaokupe svojom jednostavnošću i neposrednošću. Autor očito svoju pojavu smatra u cijeloj priči sporednom te se potpisuje s NEBITNO.

Grafit (Izvor: NEBITNO Facebook)

Diskusija i glazbeni niz

Za 20. lipnja u 18 sati je predviđena panel diskusija o temi Što je s tržištem umjetnina srednjoistočne Europe, koju će moderirati Tihana Puc, a sudjelovat će članovi Međunarodnog udruženja za istraživanje tržišta umjetnina srednje i istočne Europe – Petja Grafenauer, Katarina Hergouth, Nataša Ivanović i Andrej Srakar.

Festival će obilježiti i bogat glazbeni programom nezavisne glazbene scene te će na službenom otvorenju, 18. lipnja od 22 sata nastupiti grupa Kensington lima, 19. lipnja Mangroove, a 20. lipnja Truth ≠ Tribe. Nije naodmet za spomenuti da je ulaz na sve koncerte besplatan.

Mangroove koji je na programu 19. lipnja (Izvor: Facebook)

Ovaj izložbeni program predviđen je za sve ljubitelje suvremene umjetnosti, no za one koji nisu sigurni sviđa li im se suvremena umjetnost ili ne, zgodno bi bilo da dođu i provjere svoja stajališta …

  • Izvori informacija:
  • Hina,
  • T.Ba., Među 55 najljepših murala svijeta našla se i dva hrvatskog umjetnika, tportal.hr, 2018.,
  • Predstavljanje knjige autora neobičnih poruka koje možemo vidjeti po gradu: Nebitno u Laubi, Lice grada, 2020.,
  • Web stranice: Improper Walls, Galerija Y, Poola Gallery, Udruga 90-60-90, Apoteka prostor za suvremenu umjetnost, The Crystal Ship.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

Odgovori