fbpx

U Madridu preminula plesna umjetnica i pedagoginja Irena Milovan

U Madridu preminula plesna umjetnica i pedagoginja Irena Milovan

6. srpnja 2020. preminula je nakon duge i teške bolesti Irena Milovan, hrvatska plesna umjetnica i pedagoginja. Rođena je 5. siječnja 1937.godine u Zagrebu, gdje je u dobi od deset godina upisala školu baleta kod moskovske plesačice baleta Margarete Petrovne Froman koja je dala ogroman doprinos razvoju baleta u nas.

HNK i rad s budućim suprugom Octavijom Cintolesijem

Nakon završetka baletne škole 1954. Irena Milovan u sedamnaestoj godini postaje članicom HNK. Tu je upoznala svog budućeg supruga, čileanskog plesača, koreografa i pedagoga, Octavija Cintolesija. On je svojim koreografskim radom zagrebačkim plesačima, a onda i publici: otvorio prozor zbivanja na baletnim scenama na Zapadu, u Parizu, kako je izjavila balerina Ljubinka Dobrijević, a koja je u Cintolesijevim koreografijama ostvarila zapažene uloge.

Irena Milovan (Izvor: Edax Lyon Facebook)

Poslije HNK

Iz HNK odlazi na usavršavanje tehnike klasičnog baleta u Pariz te odrađuje jednu plesnu sezonu u Württembergische Staatstheatru u Stuttgartu. Godine 1959. s Octavijom odlazi u Santiago de Chile gdje je sudjelovala u osnivanju Baleta moderne umjetnosti (Ballet de Arte Moderno BAM, danas Ballet de Santiago), a kao primabalerina je u njemu otplesala sve glavne repertoarske uloge.

Irena i Octavio sa skupinom Baleta moderne umjetnosti (Izvor: Municipal de Santiago Facebook)

Irena je Octaviju bila druga supruga a on je svojim povratkom u Čile riskirao s poslovnim neuspjehom, no oni koji su ga poznavali kažu da je bio spreman i na tu mogućnosti, i da se i u tom slučaju ne bi dvoumio te bi po potrebi plesao na ulici. Prije plesne karijere Octavio je radio i kao radnik, taksist i kazališni glumac. Na sreću uspjeh pri povratku nije izostao, a Irena je u toj dalekoj zemlji osnovala prvu državnu baletnu školu, La Escuela de Ballet del Municipal de Santiago povezanu sa BAM-om.

Falleció en Madrid Irena Milovan, fue Primera bailarina de BAM, hoy Ballet de Santiago, gran pedagoga, fundadora de la…

Objavljuje Luis Ortigoza, Asistente de Dirección Ballet de Santiago.Četvrtak, 16. srpnja 2020.
Oproštaj s Irenom iz nekadašnjeg BAM-a, danas Ballet de Santiago

Povratak u Europu

Godine 1966. ona nastavlja karijeru primabalerine u Europi prvo u Opernoj kući u Zürichu, a od 1972. u Opernoj kući u Bonnu. Zbog njihovih karijera suprug i ona su često bili razdvojeni što je rezultiralo njihovim konačnim razlazom 1976.
Samo godinu dana nakon razlaza s Octavijom, u četrdesetoj prestaje plesati i posvećuje se poslu baletne pedagoginje. Od 1977. podučava u studiju baleta u Lyonskoj operi sve do 1986. kada počinje kao plesni pedagog raditi u Nizozemskom plesnom kazalištu u Hagu. (1986. – 1991.).

Na vrhuncu slave Irena Milovan (Izvor: Edac Lyon Facebook)

Da je ponovno mlada plesala bi u….

U jednom intervjuu je izjavila da bi, da je ponovno mlada, plesala u Nacionalnom plesnom kazalištu u Hagu u Nizozemskoj. Put ju je nakon Haga odveo u Madrid gdje je radila kao pedagog do 2002. Nakon umirovljenja i dalje je gostovala u kazališnim kućama i redovito držala vježbe. U svojoj bogatoj karijeri plesačice ostvarila je brojne uloge poput Giselle i Coppélie, plesala s poznatim plesačima poput Rudolfa Nurejeva , a kao pedagog surađivala je, također, s velikim imenima plesne koreografije poput Williama Forsythea.

Ilustracija baletnog završetka (Izvor: Pixabay)

Neprestani rad

Njezin je stalni rad kao plesne umjetnice i pedagoginje respektiran diljem svijeta. Kada su je u jednom intervju upitali tko od plesnih pedagoga na nju ostavio najveći utjecaj rekla je da je to njezina prva zagrebačka učiteljica Musja Ignjatovic. Dobar dio svog života posvetila je edukaciji plesača u različitim europskim gradovima. Iza sebe je ostavila brojne plesne uloge, ali i brojne generacije plesača koje je podučavala. Uz to iza nje je ostala, ni manje ni više nego, jedna cijela državna baletna školu u Santiago de Chileu.

Učenice u školi koju je osnovala Irena Milovan (Izvor: Escuela de Ballet del Teatro Municipal de Santiago Facebook)

Završit ću njezinom hrvatskom porukom napisanom za 30. Međunarodne dane plesa, koja u sebi ujedno sažima filozofiju plesa: Dance is life. Let’s dance, dance, dance, for the recovery of body and soul (Ples je život. Plešimo, plešimo, plešimo za oporavak tijela i duše).

  • Literatura:
  • Milovan, Irena. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020.,
  • Preminula baletna umjetnica Irena Milovan, HRT Magazin, 2020.,
  • Patricia Kapp, Six questions to the dance teachers that move us, The Hague, tanznetz.de, 2009.,
  • Sara Nieto, Historia del Ballet en Chile, Academia de Sara Nieto,
  • Roger Salas, Irena Milovan, exbailarina y maestra de ballet, muere a los 83 años, El Pais, 2020.,
  • Davor Schopf, Svjedokinja i sudionica baleta 20. stoljeća, Intervju: Ljubinka Dobrijević, plesna umjetnica, Plesna scena, 2015.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *