U Muzeju suvremene umjetnosti predstavit će se reprezentativna cjelina Hrvatskog školskog muzeja – Pariška soba

U Muzeju suvremene umjetnosti predstavit će se reprezentativna cjelina Hrvatskog školskog muzeja – Pariška soba

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u utorak 14. rujna u 11 sati  javnosti će se predstaviti reprezentativna cjelina Hrvatskog školskog muzeja PARIŠKA SOBA. Na  predstavljanju javnosti će se obratiti ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja gospođa dr. sc. Štefka  Batinić i ravnateljica Muzeja za suvremenu umjetnosti gospođa dr. sc. Snježana Pintarić, dok će za  najmlađe posjetitelje biti organizirane radionice pod vodstvom više kustosice pedagoginje Ivane Dumbović Žužić. 

Pariška soba, koja je bila dio stalnog postava Hrvatskog školskog muzeja, iznimno je vrijedna kulturno-povijesna cjelina kojom se školstvo Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije predstavilo na  Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Historicistički namještaj izradili su, po nacrtima arhitekta Hermana  Bolléa, učenici Kraljevske zemaljske obrtne škole u Zagrebu, a akvarele s motivima školskih i kulturnih  ustanova naslikali su poznati hrvatski likovni umjetnici toga vremena poput Slave Raškaj, Otona  Ivekovića, Celestina Medovića, Belle Csikos Sesije i drugih. U prošlogodišnjim potresima zgrada  Hrvatskog učiteljskog doma u kojoj se nalazi muzej pretrpjela je velika oštećenja. Stalni postav muzeja  spremljen je na sigurno, a Pariška soba je svoj privremeni smještaj našla u Muzeju suvremene umjetnosti  u Zagrebu gdje će se do daljnjega moći besplatno razgledati.  

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj otvoren prije  120 godina, u kolovozu davne 1901. Muzej je danas zatvoren za javnost, a svoje aktivnosti nastavlja u  suradnji s drugim muzejima, obrazovnim institucijama i kulturnim ustanovama predstavljajući svoje  pokretne izložbe o školstvu/školovanju u Hrvatskoj i izvodeći poznate radionice Školskog poput  krasopisa, vezenja križićem i drugih.  

FOTO: PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori