U nedjelju šetajte Zagrebom koracima Zlatarovog zlata

U nedjelju šetajte Zagrebom koracima Zlatarovog zlata

Zlatarovo zlato – kroz šetnju i priču naziv je nove edukativne ture po Zagrebu u organizaciji Kuće Šenoa ove nedjelje, 31. siječnja u 11:00 sati. Kuća Šenoa kreće s novim razgledom grada kroz priču i obilazak lokacija iz radnje prvog hrvatskog povijesnog romana Zlatarovo zlato. Pričajući sadržaj romana na lokacijama na koje je August Šenoa smjestio radnje svoga djela prošetat ćemo od Kaptola do Gradeca i priču završiti u tunelu ispod Griča, pa ćemo na taj način pričati i o povijesti grada Zagreba.

Godina posvećena Zlatarovom zlatu

Roman Augusta Šenoe Zlatarovo zlato, prvi je hrvatski povijesni roman i prvi roman Augusta Šenoe. Glavni likovi Pavao Gregorijanec i Dora Krupićeva smatraju se zagrebačkim Romeom i Julijom. Roman je prvi puta objavljen u časopisu Vienac 1871. s podnaslovom: Roman iz zagrebačke povijesti. Izlazio je u nastavcima od kolovoza do prosinca, a 1872. zbog velike popularnosti izašao je u knjiškom izdanju. Udruga Svi naši Šenoe i Kuća Šenoa cijelu 2021. godinu posvetit će Zlatarovom zlatu povodom 150. obljetnice prve objave!

Po Šenoi progovorio je stari Zagreb, u onim kulama, u listinama starim nalazila je njegova fantazija najčarnije oblike svoje, koje nam je predao i po kojima žive u nama. Dok je Griča, živjet će i on, jer on mu je prvi pjesnik. Oko glave mu je bršljan sa starih ruševina, a taj ne gine. Kamen je propjevao, saxa lonquuntur – kamenje govori), a pjesma kamenja ne gine, već se predaje od naraštaja u naraštaj…. U toj pjesmi žive i uspomene na njega, Šenou!

Antun Gustav Matoš

Razgled je zamišljen kao interaktivan, uz sudjelovanje šetača kroz razgovor s vodičicom (Šenoinim učiteljicom Brankom) i čitanje pojedinih originalnih Šenoinih rečenica iz izdanja romana od 1871. Ovom pričom u hodu, cilj je olakšati i potaknuti čitanje s razumijevanjem. Kuća Šenoa vjeruje da će ovim projektom potaknuti naše građane i goste Zagreba da upoznaju burnu prošlost Zagreba i prošetaju gradom tragom likova iz romana.

Početak razgleda: Ispred makete grada Azgreba u Bakaćevoj ulici u 11 sati

Trajanje: 2 sata

Obvezna najava dolaska na broj: 091 7555 388 ili na e-mail adresu: kuca@senoa.eu.

Sudionici se mole da se ponašaju odgovorno i u skladu s epidemiološkim mjerama.

Naslovna fotografija: Facebook

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori