U NSK se otvara izložba posvećena hrvatskoj pisanoj baštini u nastavi hrvatskoj jezika i povijesti

U NSK se otvara izložba posvećena hrvatskoj pisanoj baštini u nastavi hrvatskoj jezika i povijesti

Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća izložba je Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koja će se od 2. do 12. studenoga 2022. godine moći pogledati u predvorju Knjižnice.

Izložba donosi pregled književnopovijesnih razdoblja kroz prikaz najznačajnijih djela hrvatske pisane baštine iz fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga, najstarije zbirke Knjižnice koja čuva neprocjenjivo kulturno blago. Bogatstvo njezina fonda obuhvaća rukopise kao što su „Istarski razvod“, „Vinodolski zakonik“, „Poljički statut“, najstariju hrvatsku tiskanu knjigu „Misal po zakonu rimskoga dvora“ te drugu vrijednu građu koja je oblikovala hrvatsku pisanu kulturu i koja će biti predstavljena na izložbi. Zaseban dio izložbe posvećen je i povijesti hrvatskog jezikoslovlja.

Izložba je prvenstveno namijenjena mladima te prezentira ona djela koja se obrađuju u nastavnom programu povijesti i hrvatskoga jezika u osnovnim i srednjim školama.

Autorica je izložbe Kristina Judaš, a autorice stručnih tekstova su Kristina Judaš, Iva Perinić i Karolina Tumbas, djelatnice Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK.

Izložba Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća organizirana je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i dio je programa Mjeseca hrvatske knjige 2022.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u srijedu 2. studenoga u 12 sati, a NSK poziva sve zainteresirane da se pridruže otvorenju izložbe.

FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori