fbpx

U SC-u svečano otvoren Festival eksperimentalnog filma i videa

U SC-u svečano otvoren Festival eksperimentalnog filma i videa

Sinoć je u Studentskom centru svečano otvoren Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, čije će se 16. izdanje održavati od 24. do 27. rujna 2020. u Zagrebu te 29. i 30. rujna u Art kinu u Rijeci. Ulaz na sve programe je besplatan, no ulaznice treba preuzeti online preko sustava Entrio.

Eksperimentalni i umjetnički film po svojoj je prirodi introspektivan, istraživački i opservacijski te se od svojih početaka bavi ovim pitanjima. Možemo li svijet gledati drugim očima? Možemo li o njemu govoriti drugačijim jezikom i kroz drugačije zvukove i slike? – rekla je Marina Kožul, koja je uz Maria Kozinu i Tenu Trstenjak bila zadužena za program i selekciju.

Organiziranje festivala uvijek je stresno, a u ovoj godini bez presedana za sve djelatnosti bilo je posebno napeto.

Marina Kožul

Program drugog dana

Drugi dan Festivala 25 FPS donosi nova dva bloka natjecateljskih filmova, istraživanje osobnih arhiva u programu Privatni životi članice žirija Marije Palacios Cruz te Pogrebnu povorku ruža u Kinu 23.

Antiratni križanac filma i videoigre Kako nestati kolektiva Total Refusal prvi je kandidat za ovogodišnju nagradu publike, a današnji natjecateljski programi donijet će još dva potencijalna laureata u ovoj kategoriji. U 18h na rasporedu je Konkurencija 2: Lutanja, program od šest filmova čiji autori lutaju morskim plažama, šumama i sjećanjima. Svoje će filmove predstaviti Milica Jovčić (Cleaning), Renata Poljak (Porvenir) i Rainer Kohlberger (There must be some kind of way out of here).

U 20h gledamo Konkurenciju 3: Okviri, šest filmova koji suprotstavljanjem tradicije i suvremenosti, tržišta i nadahnuća, promišljaju sam koncept umjetnosti. O svome filmu Iz moje pustinje govorit će bugarska autorica Veneta Androva.

16. izdanje 25 FPS-a će se održati od 24. do 27. rujna 2020. u Kinu SC-a u Zagrebu te 29. i 30. rujna u Art kinu u Rijeci, a sve projekcije za gledatelje su besplatne.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *