U Zagreb dolazi poznati talijanski prozaist: Ne propustite zanimljivu tribinu u Knjižari Fraktura

U Zagreb dolazi poznati talijanski prozaist: Ne propustite zanimljivu tribinu u Knjižari Fraktura

Među pripovjednim tekstovima objavljenim u talijanskoj književnosti novog tisućljeća Knjiga domova (Il libro delle casetalijanskog prozaista, pjesnika i novinara Andree Bajanija ističe se svojom nekonvencionalnom strukturom i specifičnim načinom pripovijedanja. Životna priča protagonista označenog zamjenicom “Ja”, ispripovijedana u trećem licu, strukturirana je kao svojevrsni puzzle sastavljen od opisa stvarnih i metaforičnih domova, u koje su “Ja” i ostale ključne figure iz njegova života (Majka, Otac, Kornjača, Baka, Supruga, Djevojčica, Ljubavnica i drugi) utisnuli trag svojega postojanja i svojih odnosa.

Ova začudna i skokovito ispripovijedana priča o obitelji, odrastanju, prijateljstvu, ljubavi, seksu, braku, preljubu i pisanju ‒ čiji su likovi svedeni na funkcije, a njihove priče ispripovijedane glasom suzdržanog, no lucidnog promatrača sklonom poetskom oneobičavanju svakodnevnih prostora i zbivanja ‒ na jednako neizravan, no ne manje učinkovit način priziva ključna traumatska mjesta kolektivne prošlosti, kao što su dva ubojstva ‒ Političara i Pjesnika ‒ koja su ostavila neizbrisiv trag u mnogim talijanskim domovima prošloga stoljeća.

O važnosti prostora i nestalnosti identiteta, o različitim načinima da se napiše autobiografija, o životu koji nije posložen abecednim redom, o prijateljstvu među piscima, o poeziji, kratkim pričama i romanima s Andreom Bajanijem, jednim od danas najzanimljivijih i najnagrađivanijih talijanskih pisaca i ovogodišnjim gostom Festivala europske kratke priče, razgovaraju talijanistica Tatjana Peruško i urednik Roman Simić, a simultano prevodi Ana Biloš. Tribina će se održati 6. 6. u 18 sati u Knjižari Fraktura.

Zbivanje se održava uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

FOTO: Anto Magzan

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori