U zagrebačkom HNK konačno će se izvesti dugoiščekivana opera ‘Lastavica’

U zagrebačkom HNK konačno će se izvesti dugoiščekivana opera ‘Lastavica’

Lastavica/La Rondine Giacoma Puccinija prema libretu Giuseppea Adamija temeljena na libretu Alfreda Marije Wilnera i Heinza Reicherta prvi puta je izvedena u Grand Theatre u Monte Carlu 27. ožujka 1917. godine a premijerno će biti izvedena u HNK u Zagrebu 21. listopada. Premijerom će ravnati maestro Lorenzo Passerini dok režiju, scenografiju i kostimografiju potpisuje Hugo de Ana.

Premijera opere Lastavica za nas je iznimno važan događaj jer ta opera nikada nije izvođena u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i usudili bi se reći da je ovo zagrebačka praizvedba. Uzbuđenje je veliko i jer se vraćamo operi nakon dugo vremena te se nadamo da ćemo opet uživati u velikim glazbeno scenskim djelima, opernih i baletnih sadržaja.

Intendantica Dubravka Vrgoč

Lastavica nije nikada igrala u zagrebačkom HNK te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela

Puccini je djelo skladao dvije godine a u proljeće 1916. opera je bila završena. Lastavica nije nikada igrala u zagrebačkom HNK te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela iako se u novije vrijeme sve češće postavlja na scenu.

Lastavicu vidim kao svježu i poletnu operu i iz tog razloga samu u nju unio mladenačku energiju. Vrlo je specifična i cijela je skoro koreografska, pokret je konstantan, odnosi su čisti i način kretanja scenom je interesantan, rekao je ravnatelj Opere Giorgio Surian istaknuvši kako mu se misao za postavljanje Lastavice pojavila i prije nego je došao u zagrebački HNK. U trenutku kada je saznao da njegov dugogodišnji prijatelj, redatelj Hugo de Ana radi kompletni spektakl za predstavu, poželio ga je dovesti i u Hrvatsku.

Lastavica je priča o djevojci visoka roda ali sumnjiva morala, Magdi di Civry (Lana Kos/ Martina Zadro) priležnici bogatog pariškog bankara Rambalda Fernandeza, (Ljubomir Puškarić) koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca (Stjepan Franetović, Alessandro Scotto Di Luzio) i kao lastavica odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali. Ali, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegovom ženom i poput lastavice vraća se u zlatni pariški kavez.

Ovo je scenska opera i mislim da ju je bitno izvesti a publici vjerujem da će se jako sviđati. Smatram premijeru Lastavice odličnim početkom sezone i jako sam zadovoljan da smo ju uspjeli pripremiti.

Surian

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori