fbpx

U Zagrebu počinje trodnevna manifestacija Tesla & Friends 2020.

U Zagrebu počinje trodnevna manifestacija Tesla & Friends 2020.

Ovogodišnje ljeto obiluje brojnim i raznovrsnim događanjima, tako uskoro započinje i trodnevna manifestacija posvećena Nikoli Tesli, geniju poteklom s ovih naših prostora.

Prvi dan: zbivanja na prostoru od Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu do fontana na Sveučilišnoj livadi

Trodnevnu manifestaciju organizira, povodom 164. Teslinog rođendana, kao i 7. dane Nikole Tesle – dane znanosti, tehnologije i inovacije, Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost. Manifestacija počinje u četvrtak, 9. srpnja okruglim stolom Inovacije – od ideje do realizacije na kojem će sudjelovati dobitnici godišnje nagrade Nikola Tesla (Jan Pršle, Marjana Mišić, Nives Knezović i Tino Herljević), a o Tesli će, između ostalih govoriti i kustos Tesline zbirke, Renato Filipin.

Nakon okruglog stola bit će otvorena trodnevna izložba 30 genija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (TMNT) u Zagrebu. U večernjim satima zasvijetlit će fonane na Sveučilišnoj livadi u Zagrebu u liku Nikole Tesle.

Fontane na Sveučilišnoj livadi (Izvor: 1001 things to do/see in Zagreb Facebook)

Drugi dan: zbivanja na prostoru od golemog Teslinog kipa do luksuznog Hotela Esplanade

Drugog dana održavanja (10. srpnja) u 10 sati predstavnici Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, Grada Zagreba i Institut Ruđer Bošković, položit će cvijeće na spomenik Nikoli Tesli na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice u Zagrebu. Ovu je veliku Teslinu skulpturu izradio Ivan Meštrović na Teslinu molbu iz 1939. godine.

Meštrović je ispunio Teslinu želju nakon više od desetljeća jer je sam proživljavao vrlo turbulentno razdoblje tijekom kojega se skrasio u SAD-u. Skulpturu je Meštrović kasnije poslao u domovinu, gdje je dugo vremena stajala na Institutu Ruđera Boškovića da bi povodom 150. Teslinog rođendana bila postavljena na današnju lokaciju.

Spomenik Nikoli Tesli u centru Zagreba (Izvor: Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost Facebook)

Program će biti upotpunjen glazbom, prigodnim recitacijama Iz Goethevog Fausta kao i Sjećanja Meštrovića na Teslu. Bit će tu i prigodnih govora o Tesli, a program će završiti performansom Teslinih golubica, u kojem će tri golubice ponijeti poruke za budućnost.

Golubica (Izvro: Pixabay)

Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost planira i održavanje već tradicionalnog programa u Hotelu Esplanade u Zagrebu, u kojem će, između ostalih, sudjelovati i Sandra Bagarić, a nazočni će biti i svi oni koji su svojim poslovima na čelu udruga i krovnih institucija vezanih uz inovacije i tehnologije u Hrvatskoj. U okviru programa planirana je i dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost te panel rasprava Teslini izumi i patenti – temelj gospodarstva 21. stoljeća. Ovdje će biti pročitana i prva poruka koja s puštenim golubicama pristigne do svog odredišta. Prigodni program u Esplanadi će biti realiziran ukoliko to trenutačne okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa dopuste.

Predvorje Esplanade (Izvor: Hotel Esplanade Facebook)

Tehnički muzej će 10. srpnja, na sam dan Teslina rođendana otvoriti za javnost rasvjetu svog obnovljenoga dvorišnog prostora.

Treći dan: u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Zadnjeg dana, 11. srpnja održat će se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla konferencija Tesla u Zagrebu u terminu od 10 do 16 sati, a koja će se nadovezati na panel raspravu započetu u Esplanadi. U uvodnom dijelu konferencije sudjelovat će ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić i stručnjaci koji su više-manje zaduženi za praktičnu primjenu Teslinih izuma u različitim djelatnostima poput kvantne medicine, autoindustrije i drugom.

Rasvjeta u dvorištu TMNT-a (Izvor: TMNT)

Vjerujem da će ljubitelji znanosti i poklonici Nikole Tesle ovdje svaki za sebe naći po nešto jer će ova tri dana biti ispunjena nizom kulturno-znanstvenih događanja na atraktivnim i lako dostupnim gradskim lokacijama. Sva događanja izuzev svečanog programa u Hotelu Esplanade, bit će otvorena i besplatna za javnost.

  • Izvor informacija:
  • Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost, Manifestacija Tesla&friends od 9. do 11. srpnja u Zagrebu, 2020.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori