Udruga CERM organizirala je treće izdanje projekta Čitaj, pitaj: U središtu ovogodišnjeg projekta bili su novi oblici književnosti

Udruga CERM organizirala je treće izdanje projekta Čitaj, pitaj: U središtu ovogodišnjeg projekta bili su novi oblici književnosti

Centar za razvoj mladih 27. svibnja 2021. godine u 17:30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića organizirao je književni događaj Čitaj, pitaj. Na ovogodišnjem izdanju događaja gosti su imali priliku govoriti o tome što smatraju novim oblicima književnosti te kakvo mjesto književnost zauzima u drugim umjetnostima.

Književno druženje započelo je panel-raspravom u kojoj su sudjelovali uspješni mladi umjetnici koji se u svome kreativnom radu bave novim književnim oblicima

Tako je Blanka Ivanović, studentica psihologije i urednica časopisa Psyche koja se bavi glazbom, istaknula da, osim što mnogi izvođači crpe inspiraciju za svoje pjesme i albume iz književnosti, mnoge se glazbenike može i nazvati književnicima jer tekstovi njihovih pjesama imaju književno-umjetničku vrijednost.

O povezanosti književne i likovne umjetnosti govorila je Antonella Šantek, čije radove možete pronaći na Instagram profilu lutajuca.knjiga. Antonella pronalazi inspiraciju za svoje radove u književnim tekstovima te koristi stare knjige kao umjetničku podlogu.

Marko Soče, dizajner i developer videoigara, istaknuo je važnost književnog narativa u videoigrama. U prilog tomu govori činjenica da su mnoge popularne videoigre adaptacija književnih djela što dovodi do popularizacije književnosti.

Zaključak panel-rasprave je da je književnost u drugim umjetnostima itekako prisutna

Nakon panel-rasprave uslijedio je kviz na kojemu su posjetitelji mogli pokazati svoje znanje o književnim klasicima. Za najbolje natjecatelje, sponzori projekta- izdavačke kuće Vuković & Runjić, Znanje i Oceanmore,osigurale su vrijedne nagrade.

Kako ni jedan posjetitelj ne bi otišao kući bez novog književnog djela, na kraju događaja održana je razmjena knjiga kojom je uspješno završeno ovogodišnje izdanje projekta Čitaj, pitaj.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori