fbpx

‘Ukleti’ tramvaj broj 13: kronologija nesreća

‘Ukleti’ tramvaj broj 13: kronologija nesreća

Prvi tramvaj u Zagrebu pušten je u promet 5. rujna 1891. godine pušten je u promet prvi tramvaj u Zagrebu. Vozni park tada je brojio šesnaest zatvorenih i ljetnih kola koja su vukli konji.

Spremište kola i staje za konje nalazile su se na mjestu današnjeg Tehničkog muzeja. S vremenom se Zagreb razvijao te takve vrste tramvaja više nisu bile u korak s vremenom. Stoga, 18. kolovoza 1910. godine na postavljene tračnice po zagrebačkim ulicama prvi put vozi električni tramvaj.

Značajnije tramvajske nesreće nisu zabilježene sve do 31. listopada 1954. Upravo tog nedjeljnog jutra, na dan uoči Svih Svetih, kada mnogo ljudi posjećuje Mirogoj kako bi uredili grobove svojih pokojnih, dogodila se velika tramvajska nesreća u kojoj je poginulo čak devetnaest ljudi, a pedesetak ih je ozljeđeno.

Tramvaju broj trinaest otkazale su kočnice te je pri velikoj brzini sletio sa tračnica, nekoliko se puta prevrnuo, srušio stablo te se napokon zaustavio sudarivši se sa uličnom svjetiljkom.

Vozač je pokušao kočiti ručnom kočnicom i pijeskom, međutim, brzina je bila prevelika. Od tog dana tramvaj broj trinaest i ta linija su ukinuti. Deset godina kasnije ponovno su uvedeni, ali na njihovo mjesto ubrzo stižu autobusi.

Iako je tramvaj broj 13 dugo izbivao sa zagrebačkih tračnica, danas navodno vodi po broju nesreća. Ako pretražujete vijesti o tramvajskim nesrećama po internetskim stranicama, uočit ćete da je trinaestica upletena u gotovo svaku.

1996. godine, tramvaj broj 13 sudjeluje u četiri nesreće u samo mjesec dana, a u 12 mjeseci s njim se zbilo najviše nesreća u povijesti tramvajske vožnje, više nego s bilo kojim drugim tramvajem.

2008. godine na križanju Vukovarske i Heinzelove u 13 sati u nesreći u tramvaju broj 13 bilo je ozlijeđeno točno 13 ljudi.

2009. godine trinaestica je ubila jednu ženu u Praškoj jer je vozač nije vidio.

2010. godine tramvaj broj 3 zabio se u tramvaj broj 13. U nesreći je bilo ozlijeđeno desetak osoba, među kojima je i jedno dijete.

Izvor: Antonia Glavan/Zagrebonline.hr

Naslovna fotografija: Kristijan Gradecki

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *