Petar Hranuelli: Umjetnik koji je zagrebačku karantenu odlučio zamijeniti ličkim ateljeom

Petar Hranuelli: Umjetnik koji je zagrebačku karantenu odlučio zamijeniti ličkim ateljeom

Petar Hranuelli hrvatski je kipar koji živi i radi u Zagrebu, ali trenutnu je adresu na neko vrijeme odlučio zamijeniti onom u Lici.

Rasoja, Lika i pas Riki

Kako koronavirus uzima sve više maha, tako je mnogima sugerirano da ostaju u svojim domovima (karantene, samoizolacije i sl.). Ta vrsta “društvenog distanciranja” smatra se ključnom za usporavanje širenja virusa i smanjivanje opterećenja zdravstvene infrastrukture.

Ja sam odlučio svoju izolaciju provesti u Lici, u ličkom ateljeu. Stvarati i družiti se u prirodi sa svojim psom.

Planina Zir i pas Riki

Zir je gora koja je dio Ličkog sredogorja, niza uzvišenja koje se pruža paralelno s Velebitom. Ličko sredogorje građeno je od vapnenca, nekadašnjeg morskoga dna, i zbog toga je puno šupljina – špilja i jama. Izdiglo se kao i cijeli Dinaridi – sudaranjem Jadranske mikroploče (koja se odvojila od Afričke) s Euroazijskom.

Kamenolom boksit u Mazinu odakle crpi kamen za skulpture u boksitu

Život u prirodi

Medvjeđi luk

Svi su dijelovi biljke jestivi – lukovice, listovi, peteljke cvjetova, cvijet i nezreli, zeleni plodovi. Za jelo se listovi beru do cvatnje, uz napomenu da su najukusniji oni posve mladi, prije izbijanja cvjetne stapke. Sukladno arheološkim nalazima biljka se koristi već oko 5000 godina.

Skulpture iz ličke izolacije

Anđeo, 2020. boksit-lički kamen, 22×13×11cm
Potres u Zagrebu, 22.3.2020., lički kamen ,19x26x15cm

Skulptura “Potres u Zagrebu” nastala je nakon 22.3. kada se dogodio razorni potres u gradu u kojem živim. Žena koja se nije stigla ustati iz kreveta u 6.23 sati kad je drmalo i treslo sve oko nje ona je na rubu kreveta i pokušava pobjeći iz stana.

Moja mati, 2020., lički kamen, 29x16x13cm

Skulptura “Moja mati” nastala je također u izolaciji u Lici. Majka koja je zabrinuta za situaciju u svijetu, za ono što se događa, gleda svijet u čudu i brine se za svoju djecu i drage ljude.

Odbjegla mlada, 2020., boksit-lički kamen, 38x27x14cm
Petar Hranuelli

Hvala još jednom svima koji se pridržavaju izolacije i nadam se da radite ono što vas veseli u ove teške dane, poručio je kipar Petar Hranuelli na svom Facebook profilu.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori