Undine, suvremena inačica poznate bajke u režiji Christiana Petzolda u hrvatskim kinima od 12. studenog

Undine, suvremena inačica poznate bajke u režiji Christiana Petzolda u hrvatskim kinima od 12. studenog

Novo ostvarenje jednog od omiljenih njemačkih redatelja današnjice, Christiana Petzolda, stiže u hrvatska kina! Od 12. studenog film se može pogledati na repertoaru zagrebačkog Kina Metropolis, a nakon tog datuma krenut će u distribuciju u neovisna kina u Čakovcu, Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Zaboku i Đakovu.

Premijerno prikazan u službenom natjecateljskom programu Berlinalea, film Undine romantična je drama koja se, uz veliku dozu magičnog realizma, pretvara u suvremenu autorsku interpretaciju mita o sireni, podvodnoj vili koja ljudsku dušu može zadobiti jedino ljubavlju.

Suvremeni Berlin

Nakon filmskog trolista kojim su dominirale mračne etape novije njemačke povijesti – filmova Barbara (2012.), Feniks (2014.) i Tranzit (2018.), Petzold radnju svog novog ostvarenja smješta u suvremeni Berlin. Naslovna junakinja povjesničarka je zaposlena u berlinskom gradskom muzeju, gdje posjetitelje upoznaje s arhitektonsko-urbanističkom poviješću njemačke metropole. Nakon što Johannes okonča njihovu vezu, Undine upoznaje misterioznog i romantičnog mladog ronioca Christophea.

Nova ljubavna priča dvoje junaka, povezanih neobično snažnim afinitetom prema vodi, ubrzo se pretvara u zavodljivu i senzualnu, no neobičnu romantičnu dramu u kojoj se realnost i fantazija susreću u intrigantnoj filmskoj parafrazi drevnoga mita koji je svoje mjesto, osim u popularnoj bajci Hansa Christiana Andersena, našao i u djelima brojnih umjetnika: od pjesnikinje Ingeborg Bachmann, preko slikara J. M. W. Turnera i Paula Gauguina, pa do pop-art umjetnika Andyja Warhola i redatelja Neila Jordana.

I u svom najrecentnijem ostvarenju Petzold se dokazuje kao majstor portretiranja frenetičnih likova osuđenih na mračne opsesije (Eric Kohn, Indiewire)

Duboka posvećenost ženskim likovima nastavlja se na prethodne naslove redatelja čije je ime vezano uz tzv. Berlinsku školu. Uz prepoznatljivu Petzoldovu impresivnu stilsku i narativnu eleganciju, u studiozno snimljenim kadrovima koje potpisuje redateljev stalni suradnik, direktor fotografije Hans Fromm, značajnu ulogu zadobiva i sam grad Berlin. Urbanistička povijest i arhitektonske vizure grada koji je, baš poput naslovne junakinje, obilježen polariziranom podjelom – između Istoka i Zapada, kopna i vode, ljudskog i mitskog, stvarnosti i legende – protežu se čitavim filmom. Glavne uloge tumače Paula Beer, za ovo ostvarenje nagrađena berlinskim Srebrnim medvjedom, i Franz Rogowski, a istom su glumačkom dvojcu pripale glavne uloge i u Petzoldovom prethodnom filmu Tranzit.

Ovo ”neobično lijepo ostvarenje jednog od najboljih njemačkih redatelja”
(Boyd van Hoeij, The Hollywood Reporter) na prestižnom je Berlinaleu, osim Srebrnim medvjedom za glavnu žensku ulogu, ovjenčano i nagradom FIPRESCI, a na istome je festivalu 2012. godine Petzold za film Barbara nagrađen Srebrnim medvjedom za režiju. Undine je nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA), popularno nazvanu ”europskim Oscarom” u kategoriji najboljeg filma i najbolje glumice (Paula Beer).

Kina u kojima će se prikazati film Undine su:

  • Kino Metropolis (Zagreb, od 12. 11.),
  • Centar za kulturu Čakovec (od 13.11.), 
  • Kino Sloboda (Dubrovnik, od 13.11.),
  • Kinoteka Zlatna vrata (Split, od 14.11.),
  • Kino Kinoteka (Zagreb, od 17.11.),
  • Kino Urania (Osijek, od 19.11.),
  • Zelena dvorana (Zabok, od 20.11.) i
  • Centar za kulturu Đakovo (od 26.11.).

Više informacija dostupno je na zff.hr, službenoj internetskoj stranici hrvatskog distributera filma, Zagreb Film Festivala.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori