Uoči konferencije Poduzetnički mindset za mlade: Budućnost mladih ovisi o njihovoj volji za trajno obrazovanje

Uoči konferencije Poduzetnički mindset za mlade: Budućnost mladih ovisi o njihovoj volji za trajno obrazovanje

Pandemija novog koronavirusa mnoge je mlade preko noći uvela u svijet on-line učenja. Taj način edukacije ostat će sastavni dio života današnjih mladih ljudi, a njihov uspjeh ovisi o njihovoj volji za trajno obrazovanje. Oko toga se slažu Hrvoje Josip Balen, član uprave Algebre, i dr. sc. Siniša Marijan,direktor tvrtke Končar – Institut za elektrotehniku.

Tijekom klasične nastave mladima je izuzetno vrijedna nazočnost mentora, a izvori on-line učenja ostaju im nadohvat ruke. Iz tih izvora lako mogu crpiti informacije i kontinuirano nadograđivati svoje znanje.

„Mlade očekuje nemirna i neizvjesna budućnost puna uzbuđenja i zanimljivih izazova koji će sigurno uključivati i nužnost trajnog obrazovanja“, predviđa Marijan, a Balen pojašnjava: „Jedina stvar koju možemo danas sa sigurnošću utvrditi o budućnosti, jest činjenica da će biti još dinamičnija i brža od onoga što se danas događa. Drugim riječima, oni koji žele uspjeh, moraju naučiti kako konstantno učiti i kako primjenjivati naučeno. Enciklopedijska znanja neće puno vrijediti, ali kritičko promišljanje o dobivenim informacijama, primjena naučenog, rješavanje problema i orijentiranost na konačni ishod, tj. cilj onoga što se radi, bit će od sve veće vrijednosti. Čega god se primili ili što god voljeli u životu raditi, promišljajte kako se to područje uklapa u digitalno transformirani svijet jer se tamo kriju ogromne, globalne prilike za sve profile ljudi.“

Balen i Marijan ističu kako takva budućnost s tržišta rada ne isključuje zanimanja koja nisu povezana sa STEM područjima

„Treba se obrazovati u područjima koja nas motiviraju jer ćemo samo tako imati mogućnost biti zadovoljni na tržištu rada. Ne mogu svi biti znanstvenici, inženjeri i matematičari u svijetu trajnih društvenih, socijalnih, ekonomskih i političkih promjena“, napominje Marijan.

Hrvoje Josip Balen koji je sa suosnivačima Algebre Tomislavom Dominkovićem i Mislavom Balkovićem prošli tjedan ovjenčan titulom EY Poduzetnik godine, napominje kako se svaka nova generacija sve dulje formalno školuje.

Ciljajte na više razine obrazovanja od svojih roditelja! Ono što je nekad predstavljala srednjoškolska svjedodžba, to bi danas trebala biti diploma studija, a ono što je nekad bila fakultetska diploma, sutra bi trebao biti magisterij ili doktorat. Obrazovanje budućnosti mora spojiti nekoliko paradigmi: ono mora naučiti mlade ljude kako učiti, mora biti primjenjivo i temeljeno na jasnim ishodima učenja, mora imati projektni pristup koji iziskuje maksimalan angažman pojedinca, rad u timovima i kritičko promišljanje naučenog. Nemojmo zaboraviti ni obrazovne institucije jer ako zaista želimo odgajati konkurentne mlade ljude, onda i institucije moraju brzo postati iznimno konkurentne i kompetitivne, kazao je Balen.

O zanimanjima budućnosti Balen će govoriti u petak 27. studenoga 2020. godine na konferenciji Poduzetnički mindset za mlade.

Riječ je o konferenciji koju će besplatno putem interneta moći pratiti mladi iz cijele Hrvatske

Za razliku od generacija koje su rođene 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, „millenialsi“ imaju želju ići u poduzetništvo iz želje, a ne potrebe. Za takav razvoj situacije najzaslužnije su svakako digitalne tehnologije, internet, mediji koji promoviraju poduzetničke uspjehe, ali i sve dostupniji izvori financiranja za mlade start-up tvrtke koje imaju dobru ideju i prototip. Mišljenja sam da je poduzetništvo tema koju moraju baš svi mladi osjetiti tijekom svog obrazovnog puta i po mogućnosti doživjeti što znači uspjeti i kako se postaviti ako se ne uspije iz prve. Ne trebamo ovo raditi jer bismo očekivali da od neke generacije dobijemo 30 % poduzetnika, nego zato što bismo od svih trebali očekivati da se i u organizacijama u kojima nisu vlasnici ili menadžeri, ponašaju poduzetnički, istaknuo je Balen.

Marijan će se na konferenciji Poduzetnički mindset za mlade baviti temom Otići ili ostati?!

Među argumentima za odlazak su od osnovnih egzistencijalnih razloga do želje za novim izazovima, okruženjima i mogućnostima usavršavanja. Stjecanje međunarodnog iskustva i povratak u Hrvatsku s novim znanjima i idejama čine dobitnu kombinaciju. Mladi trebaju biti svjesni i argumenata za ostanak. Hrvatska zaista pruža mogućnost visoke kvalitete života. Obiteljski, emotivni, domoljubni i kulturološki razlozi često su važni pri donošenju odluke. I u Hrvatskoj postoje brojne poslovne prilike i izazovi. Budućnost sigurno donosi veće mogućnosti ostvarenja profesionalnih ambicija u Republici Hrvatskoj, rekao je Marijan.

Pripremajući se za nastup na konferenciji stručnjaci su se složili da mladi iz Hrvatske trebaju iskoristiti mogućnost povezivanja sa stranim studentima i obrazovnim institucijama. Time ne nadograđuju samo svoje znanje, nego se otvaraju i dugim kulturama, načinima razmišljanja i razvoju ideja.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori