fbpx

Uoči Svjetskog dana lemura: Gotovo svi su lemuri ugroženi, a trećina kritično

Uoči Svjetskog dana lemura: Gotovo svi su lemuri ugroženi, a trećina kritično

Svjetski se dan lemura obilježava posljednjeg petka u listopadu. Uoči ovogodišnjeg koji će biti sutra, Zoološki je vrt grada Zagreba građane pozvao da upoznaju lemure i uključe se u njihovu zaštitu.

U Divljem srcu grada žive dvije vrste lemura – prstenastorepi i čupavouhi lemuri. Obje skupine sjajni su ambasadori svojih vrsta u divljini. U Zagrebu smo jako posvećeni promicanju zaštite madagaskarskih životinja. Zato je u sklopu prve faze modernizacije Vrta napravljena i cjelina Madagaskar s walk in nastambom za lemure.

Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba

Skupinu zagrebačkih prstenastorepih lemura čine četiri odrasle jedinke Boni, Leo, Lara i Duda. Par čupavouhih lemura Padme i John John ljetos je dobio potomstvo – dvije crno-bijele ljepotice.

U prirodi postoji 107 vrsta lemura

Na Madagaskaru je mnoge od njih vidjela te radila posebno istraživanje o ogrličastim smeđim lemurima Elena Račevska, psihologinja i prva hrvatska primatologinja koja je godinu dana volontirala i u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Sada završava doktorski studij na sveučilištu u Oxfordu.

Nažalost, čak 98 posto vrsta lemura je ugroženo, a gotovo trećina njih kritično. Porast broja stanovnika, teška ekonomska situacija, sječa šuma i lov gurnuli su lemure na sam rub izumiranja. Među ugroženim vrstama su prstenastorepi lemuri kojima je svjetsku slavu donio animirani film Madagaskar. Za svoj se opstanak bore i ogrličasti smeđi lemuri, izuzetno bitni raspršivači sjemenki. Indri, najveći od trenutačno živućih lemura, kritično je ugrožen. Poznati po prekrasnim duetima kojima oglašavaju svoj teritorij, lemuri te vrste glavni su likovi mnogobrojnih lokalnih legendi koje naglašavaju srodnost i zajedničku povijest indrija i ljudi.

Elena Račevska

Građane je pozvala da se uključe u zaštitu lemura. Pojasnila je kako se lemuri trebaju doživljavati kao divlje životinje te da se u njihovoj veličanstvenosti treba uživati iz daljine.

FOTO: PR

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *