Upoznaj autora: Neven Hitrec u Dokukinu KIC

Upoznaj autora: Neven Hitrec u Dokukinu KIC

U petak, 20. studenog u 19 sati u sklopu programa Upoznaj autora u Dokukinu KIC predstavit će se renomirani domaći dokumentarist Neven Hitrec. Nakon razgovora s autorom u 20 sati slijedi projekcija njegova najnovijeg filma dokumentaraca Povuci-potegni.

Neven Hitrec nagrađivani je autor dokumentarnih i igranih filmova koji seciraju probleme tranzicijskog društva, poput Ovrha i Riba ribi grize rep. U razgovoru koji će s Hitrecom voditi redatelj Igor Bezinović saznat će se između ostalog kako je za svoj najnoviji dokumentarni projekt pronašao obitelj koja je pristala da ih čitavu jednu školsku godinu snima u najvećoj intimi te kako se nositi s izazovima obrazovanja u vrijeme koronavirusa i online nastave.

Povuci-potegni (2020.) donosi priču u čijem su središtu jedna obitelj, devetogodišnje dijete i loš obrazovni program. Dječji radni stol pozornica je tragikomične obiteljske drame u kojoj se proces učenja doima kao suvremena verzija inkvizicije – s puno vikanja, urlanja, otvorenih prijetnji, prepredenih obećanja, podmićivanja poklonima i videoigricama, teatralnih gesta, dojmljivih govora, mirenja punog emocija i dramatičnih odlazaka s pozornice. Svaka ocjena je pitanje života i smrti. Tko će prvi puknuti pod bremenom „znanja“? Brižni roditelji ili njihovo samoživo dijete?

Film Nevena Hitreca jednostavnim bilježenjem svakodnevnih zbivanja u jednoj obitelji uvelike nasmijava i zabavlja, ali i pokazuje da njihova borba s hrvatskim obrazovnim sustavom nije izdvojen slučaj nego dio većeg problema.

Povuci-potegni prikazan je na domaćim filmskim festivalima ZagrebDox i Mediteran Film Festival, a imao je i uspješnu turneju na međunarodnim festivalima, osvojivši nagradu za najbolji dokumentarac na Filmskom festivalu Jugoistočne Europe SEE A PARIS. 

Raspored projekcija u Dokukinu KIC dostupan je na internetskoj stranici www.dokukino.net.

Ulaznice se mogu rezervirati upitom na email adresu info@dokukino.net ili pozivom na broj 095 / 757 4333 a mogu se preuzeti na dan projekcije, do 15 minuta prije početka filma. Raspored narednih projekcija i sve informacija o filmu «Povuci-potegni» redovito će biti ažurirane i dostupne na Facebook stranici filma.

FOTO: PR

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori