Uskoro počinje druga sezona jedinstvene emisije u Hrvatskoj: Evo što vas sve čeka u novim epizodama emisije KolibriS

Uskoro počinje druga sezona jedinstvene emisije u Hrvatskoj: Evo što vas sve čeka u novim epizodama emisije KolibriS

Početkom lipnja 2020. godine lansirana je emisija o kulturi i umjetnosti KolibriS s ciljem predstavljanja i promicanja kvalitetnih umjetnika/ica i projekata, ali i razgovora o ključnim problemima s kojima se susreću svi koji djeluju u području umjetnosti. Urednica i voditeljica emisije je nezavisna kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, dok je autorica vizualnog identiteta emisije magistra likovne pedagogije Mateja Rusak. Produkciju emisije od početka 2021. godine radi tvrtka Broadcast.hr.

Emisija KolibriS emitira se jednom tjedno u trajanju od 50 minuta na osam televizija u Hrvatskoj, dok je srijeda rezervirana za premijerno emitiranje novih epizoda s početkom u 20 sati na youtube kanalu emisije KolibriS (https://www.youtube.com/EmisijaKolibriS), a tada nam se u live chatu pridruži i aktualni gost ili gošća emisije te ih gledatelji mogu pitati sve što ih zanima dok premijerno gledaju novu emisiju. 

Sonja Švec Španjol je emisiju osmislila kao razgovor jedan na jedan unutar kojeg se predstavlja samostalno umjetničko djelovanje gosta te se obrađuju relevantne teme iz područja umjetnosti poput mogućnosti samostalnog umjetničkog djelovanja, percepcije i valorizacije umjetnosti i kulture u Hrvatskoj, problema smanjene satnice likovne kulture u obrazovnom sustavu kao i mogućnosti izlaganja i etabliranja na umjetničkoj sceni u Hrvatskoj i inozemstvu uz niz drugih relevantnih tema usko vezanih uz umjetnost i kulturu.

Od samog početka jedan od glavnih ciljeva emisije KolibriS jest decentralizacija Hrvatske što je ostvareno ugošćivanjem umjetnika/ica i djelatnika/ica u kulturi iz cijele zemlje kako bi se ukazalo na kvalitetne pojedince i projekte koji se odvijaju diljem Hrvatske. 

Jedinstvenost emisije KolibriS

Ono što emisiju KolibriS čini jedinstvenom u Hrvatskoj jest činjenica da ju vodi i uređuje osoba iz struke – povjesničarka umjetnosti s dugogodišnjim djelovanjem kao nezavisna kustosica koja ima direktan uvid u život i djelovanje hrvatskih umjetnika/ica – njihovog duhovnog i stvaralačkog bogatstva, ali i problema s kojima se umjetnici susreću u svakodnevnom životu i svom umjetničkom djelovanju. Emisija KolibriS u fokus stavlja pojedinca – gosta/gošću, dok je prezentacija njihovog umjetničkog opusa popratni sadržaj. Naime, cilj je usmjeriti pažnju gledatelja na ljude koji stoje iza umjetničkih djela, na pojedince koji stvaraju sve te divne likovne, glazbene, književne, filmske, kazališne i ine umjetničke opuse te ih na taj način potaknuti da dodatno istraže opuse i djelovanje gostiju koje smo predstavili u emisiji KolibriS.

Razvoj emisije

Emisija je započela s emitiranjem u lipnju 2020. godine na youtube kanalu, da bi od jeseni 2020. počeli s emitiranjem na lokalnim i regionalnim televizijama, a od početka 2021. godine emisija KolibriS se emitira na ukupno osam televizija u Hrvatskoj

Od lansiranja emisije u lipnju 2020. godine do danas tj. u posljednjih godinu dana emitirano je 37 epizoda i ugošćeno isto toliko umjetnika/ica i djelatnika/ica u kulturi. Kroz emisiju KolibriS mogućnost predstavljanja dobili su najrazličitiji umjetnici/ice te su obrađena raznolika umjetnička područja – od vitraja, crteža, grafike, ilustracije, karikature, slikarstva, konceptualnih radova, performansa, skulpture, stakla, papertoysa, lutkarstva, ulične umjetnosti/streetarta, fotografije, filma, kazališta, keramike, umjetničkog nakita, mode i dizajna, tetoviranja, književnosti, glazbe, obrazovnog sustava i važnosti likovnog odgoja u školama, profesorskih iskustava predavanja na likovnim akademijama, kustoskih poslova i vođenja privatnih i gradskih galerija pa sve do vođenja portala koji promiču umjetnost i kulturu te predstavljaju kvalitetne pojedince.

Uskoro počinje 2. sezona emisije KolibriS, a otvara je Sandra Radić Parać!

Premijera 1. epizode u 2. sezoni emisije KolibriS emitirat će se na youtube kanalu emisije u srijedu 29. rujna 2021. s početkom u 20 sati na linku.

Nakon vrlo uspješne 1. sezone emisije KolibriS u kojoj smo ugostili ukupno 37 umjetnika/ica i djelatnika/ica iz kulture i počeli s emitiranjem na ukupno osam televizija diljem Hrvatske, u srijedu 29. rujna u 20 sati na youtube kanalu emisije KolibriS premijerno će se emitirati 1. epizoda u 2. sezoni emisije KolibriS u kojoj gostuje akademska umjetnica Sandra Radić Parać.

Sandra je rođena u Mariboru, odrasla je na otoku Čiovu, a posljednjih sedam godina živi i radi u Berlinu. Kako je bilo studirati na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a kako živjeti i likovno djelovati u Trogiru te što je presudilo da Sandra Radić Parać 2014. iseli u Berlin i kako se snašla u novoj zemlji i novom gradu saznajte u 1. emisiji u 2. sezoni emisije KolibriS u srijedu 29. rujna u 20 sati u premijeri koja će se emitirati na linku.

Također, posebnost prve epizode, osim izuzetne gošće, leži u činjenici kako smo emisiju snimili in situ tj. u prekrasnom prostoru Galerije sv. Krševana u Šibeniku za vrijeme trajanja Sandrine samostalne izložbe “Unutarnji mostovi”.

Što nas čeka u drugoj sezoni?

I dok smo u prvoj sezoni emisije KolibriS stavili naglasak na likovne umjetnike, u drugoj sezoni se planiramo posvetiti i drugim umjetničkim područjima kao što su književnost, ples, glazba te smo već dogovorili gostovanja poznatih hrvatskih glazbenika i glazbenica koja ćemo pravovremeno najaviti u medijima. Ono što možemo reći jest da i dalje aktivno radimo na decentralizaciji umjetnosti pa će gledatelji u narednih mjesec dana moći upoznati samoborsku umjetnicu Maju Cipek koja je diplomirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali i maturirala solo pjevanje na Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, zatim uglednu muzejsku pedagoginju Željku Jelavić koja više od 30 godina radi u zagrebačkom Etnografskom muzeju i koja nam je ukazala na važnost održavanja pedagoških programa i radionica u sklopu muzeja, Međimurku Ivu Kožnjak – voditeljicu i kustosicu u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u Prelogu koja nam je predstavila bogatu povijest i važnost međimurskog kraja i Preloga, ali i mladu, talentiranu, vrijednu i intrigantnu varaždinsku akademsku umjetnicu Luciju Žuti koja svojim umjetničkim radom na jedinstven način otvara teme koje su svakodnevne, sveprisutne, ali vrlo često percipirane kao tabu teme, tj. teme koje uzimamo kao svete ili nedodirljive. A područje glazbe otvaramo ugošćivanjem poznate hrvatske glazbenice Mirele Priselac Remi – glazbenice, tekstopiskinje i skladateljice u bendu Elemental, profesorice engleskog i španjolskog jezika i književnosti, ujedno i prevoditeljice i pjesnikinje, ali i predane aktivistice u udrugama za prava glazbenika i borkinja za prava žena, manjina i svih koji se osjećaju drukčijima.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori