fbpx

Utemeljen Leksikografski zavod Miroslav Krleža: 70 godina od osnivanja

Utemeljen Leksikografski zavod Miroslav Krleža: 70 godina od osnivanja

Leksikografski zavod Miroslav Krleža, utemeljen je 5. listopada 1950. godine u Zagrebu. Utemeljitelj i idejni tvorac središnje hrvatske leksikografske ustanove bio je hrvatski književnik, leksikograf i erudit Miroslav Krleža.

Osnivanje

Miroslav Krleža bio je prvi ravnatelj Zavoda, a na poziciji ostaje sve do svoje smrti 1981. godine. Okupljanjem suradnika, znanstvenika, stručnjaka i ostalih iz svih znanstvenih područja, pokrenuo je enciklopedijsko-leksikografsku djelatnost unutar modernoga hrvatskog društva.

Osnivanje Zavoda, Krleža je mogao ostvariti u Zagrebu jer je već postojala jaka leksikografska tradicija i radno iskustvo na Hrvatskoj enciklopediji iz četrdesetih godina 20. stoljeća. Glavni urednik prve opće Hrvatske enciklopedije bio je Mate Ujević koji je postao Krležinim pomoćnikom.

70 godina djelovanja

Kao znanstvena ustanova za enciklopedijsku i leksikografsku djelatnost, od svojih početaka pa sve do danas, izdanja Leksikografskoga zavoda pridonose održavanju i podizanju hrvatskoga intelektualnoga standarda.

Enciklopedije, atlasi, rječnici, leksikoni i bibliografije Leksikografskoga zavoda tradicionalno su pouzdani i na prepoznatljiv način tumače činjenice iz hrvatskoga nasljeđa i društvene zbilje. Tijekom svoga sedamdesetogodišnjega djelovanja Leksikografski zavod je izdao više od 250 različitih enciklopedija, rječnika, leksikona i drugih izdanja.

Djelatnost

Danas, osnovna je djelatnost Zavoda prikupljanje, obrada i provjera podataka, koji se uz dodatna temeljna istraživanja koriste kao baza podataka, za izradbu različitih edicija.

Enciklopedija treba da trajno ima na umu viziju cjeline i ona treba da promatra čitav reljef našega, kroz vjekove razbijenog torza, na periferijama jakih političkih, ekonomskih, strateških i kulturnih centara. (Miroslav Krleža)

Temeljna su izdanja Leksikografskoga zavoda višesveščana Hrvatska enciklopedija i Hrvatski biografski leksikon. U novije doba naglasak se stavlja na jednosveščana izdanja kojima se nastoji odgovoriti na aktualne kulturne i društvene potrebe, i na digitalnu transformaciju Zavoda.

Povijest mijenjanja imena

Zavod na početku nosi ime Leksikografski zavod Federalne Narodne Republike Jugoslavije. Osnovna zadaća bila mu je sastavljanje, prikupljanje i obrada rukopisa za enciklopedijska, bibliografska i druga djela znanstvenim metodama. Također, djelovanje se sastojalo od objavljivanja rezultata rada i surađivanje s odgovarajućim ustanovama u zemlji i inozemstvu.

Godine 1962. dolazi do promjene imena u Jugoslavenski leksikografski zavod. Ubrzo, 15. lipnja 1972. osnivačka prava Zavoda prenose se na Sabor Savezne Republike Hrvatske te je na taj način priznata pripadnost Zavoda hrvatskoj kulturnoj baštini.

Od 1984. godine, dolazi do konačne promjene imena. Zavod mijenja ime, a inspiracija je pronađena u utemeljitelju i idejnom tvorcu Miroslavu Krleži: Leksikografski zavod Miroslav Krleža.

U svijetu suvremenih i modernih informatičkih tehnologija te sve većeg broja informacija, Leksikografski zavod kao jedina je institucija u Hrvatskoj koja se bavi produkcijom leksikografskih i enciklopedičkih sadržaja.

Izvori

Klara Halužan

Studentica iz Zagreba s višegodišnjim iskustvom u event managmentu. Svaku pruženu priliku trudim se kvalitetno iskoristiti kako bih naučila nešto novo te unaprijedila na bolje.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *