Uz Tatu Slikovnicu sva će djeca zavoljeti knjige i čitanje!

Uz Tatu Slikovnicu sva će djeca zavoljeti knjige i čitanje!

Tata Slikovnica je igrokaz u storytelling formatu (format pričanja priče) za jednog glumca te mnoštvo likova, a nastala je iz istoimene dječje web serije, pokrenute s početkom mjera borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj na YouTube kanalu Malog teatra. Do sad je snimljeno dvadesetak epizoda i odigrano isto toliko izvedbi – u Zagrebu, Novoj Gradiški, Glini, Gorama i Petrinji.

Pažnju djece, potrebnu za početak interakcije i poticanje misaonog procesa, TS dobiva postavljanjem pitanja na početku svake predstave. Pitanja se obično dotiču tema knjiga, poznavanja čitanja i sl. Takvim pristupom, već na početku izvedbe otvara se kanal komunikacije između izvođača i publike. Djeci se u izvedbi predstavlja nekoliko različitih naslova knjiga i slikovnica, te djeca imaju ulogu aktivnih sudionika jer biraju naslove koji će se čitati i izvoditi. Prilikom izvođenja priča zajedno s TS komentiraju i odgovaraju na pitanja koja se otvaraju kroz čitanje. Tom metodom djecu se potiče na čitanje s razumijevanjem.

Teme i priče koje program obrađuje nisu samo zabavne, već i ciljano pedagoško-odgojne

Teme se, između ostalog, bave pitanjem moralne osjetljivosti i emocionalne zrelosti kod djece predškolske i školske dobi, na njima zabavan, shvatljiv i pristupačan način. Tata Slikovnica također kroz usputne i zabavne savjete o prehrani te kroz pjesme “Zubi, zubi, zubi” i “Ispred naše škole” osvještava djecu po pitanjima zdravog života, zdrave prehrane i higijene.

Osim što ujedinjuje književnu, glazbenu, i dramsku umjetnost, ova predstava istovremeno zabavlja i potiče na kreativnost i maštovitost. Takvim interdisciplinarnim pristupom postiže se objedinjen i višedimenzionalan pogled na područje čitanja i knjige, a u konačnici potiče aktivno i kritičko čitanje kod djece.

Na sredini dvorišta stajao je stol sa slikovnicama i gitara pored njega. Čim sam vidjela gitaru, znala sam da to mora biti nešto dobro. Na prvi pogled uočila sam par dobro poznatih slikovnica i pomislila: ”Joj, samo da budu neke koje nikada nisam čitala!”. Djeca su bila jako uzbuđena i nestrpljiva. Tada je na scenu došao gospodin glumac na kojem se vidjelo da je i on jedva dočekao predstavu nakon ”sto godina”. Bio je tooooliko simpatičan, smiješan, pristupačan, razgovorljiv… Pročitao nam je priče ”Ja sam Kibibi, a tko si ti?” i ”Atasaj”. Priče su fenomenalne, dirljve i poučne. Glumac ih je čitao s toliko žara i energije; penjao se po ljestvama, spuštao niz tobogan, oponašao zvukove iz prirode…Najviše zanimanja i smijeha u djeci su izazvale pjesme koje je svirao; s odličnim tekstovima na smiješan način prilagođene najmlađoj publici. Osobno sam ”umrla od smijeha” na glumčevo oponašanje karijesa u pjesmi o zubima. Njegova interakcija s publikom je za svaku pohvalu. Djeca nisu htjela da predstava završi, tražili su još. Svidjelo im se, uljepšalo im je dan. A čim je njima dan bolji, i nama je.

ODGAJATELJICA DV MONTESSORI

Do sada je Tata Slikovnica pročitao:

 • Ja sam Kibibi, a tko si ti – Ana Đokić
 • Imati sve – Irena Zelena
 • Zvjezdano dijete – Vane Kosturanov
 • Malac Komalac – Zoran Pongrašić
 • Moj tata se smanjuje – Ema Pongrašić
 • Snjeguljica i sedam patuljaka – Grimm
 • Maca Papučarica – Ela Peroci
 • Mala noćna mora – Irena Zelena
 • Grga Čvarak – Ratko Zvrko
 • Kako živi Antuntun – Grigor Vitez
 • Matija i more – Jasminka Petrović
 • Sretna priča jednog medvjedića – Igor Baksa
 • Bao Baobab i mala Kibibi – Ana Đokić
 • Strašna priča – Ana Đokić
 • Praktični savjeti eko mace – Atana Grbić i Taida Garibović
 • Djed i repa – Tolstoj

Ulaznice se mogu kupiti na www.ulaznice.hr ili prije predstave u Centru.

Za odrasle koji su u pratnji potrebne su važeće covid potvrde ili o preboljenju covida ili negativan test.

Za sve informacije i rezervaciju karata kontaktirajte: barbara.kovacevic@maliteatar.hr

Projekt sufinancira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a medijski pokrovitelj je Beli Zagreb Grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori