fbpx

Vanja Drach: Glumac koji nam je približio klasike književnosti

Vanja Drach: Glumac koji nam je približio klasike književnosti

Na današnji dan 6. rujna 2009., nakon teške bolesti, preminuo je poznati hrvatski kazališni i televizijski glumac Vanja Drach.

Rođen je u Bošnjacima pokraj Županje 1. veljače 1932., a otac mu je bio cijenjeni vinkovački liječnik. Pravim imenom zvao se Ivan, a nadimak Vanja dobio je u šali od kolega jer je imao poteškoća s učenjem ruskog jezika. Isprva je planirao krenuti očevim stopama pa je u Zagrebu upisao studij medicine, no studij je napustio nakon godinu dana i upisao Kazališnu akademiju, na kojoj je predavao poznati Branko Gavella. Po završetku studija glumio je u kazalištu Gavella, koje se tada zvalo Dramsko kazalište. Potom je glumio u Hrvatskom narodnom kazalištu te jedno vrijeme s Reljom Bašićem u Teatru u gostima. Kao suradnik radio je i za Radio Zagreb, za koji je radio na dramskom programu, ali i programu poezije i proze.

Uloga u predstavi Majstor i Margarita, izvor: gavella.hr

Prvu zapaženiju ulogu ostvario je u jednom od najcjenjenijih hrvatskih filmova H-8, filmu koji već desetljećima zaokuplja publiku i kritiku. Radnja filma vrti se oko otkrivanja identiteta nepoznatog vozača koji skrivi prometnu nesreću autobusa i kamiona, a redatelj gledatelja uvlači u radnju tako što ga upoznaje sa životnim pričama putnika autobusa, ne znajući pritom koji će od njih poginuti, a koji preživjeti.

Ostala značajna filmska i dramska ostvarenja uključuju uloge u filmovima Pustolov pred vratima, Carevo novo ruho, Svanuće, Banket, Kad čuješ zvona, Pucanj, Poglavlja iz života Augusta Šenoe, Vlakom prema jugu, Zlatne godine, Gospa, Bogorodica.

Glumio je i u brojnim poznatim serijala, od kojih treba istaknuti serije Zlatni mladić, Kapelski kresovi, Dirigenti i mužikaši, U registraturi u kojoj je glumio učitelja te u svima poznatom Velom mistu. Zadnjih godina života glumio je s Mustafom Nadarevićem u seriji Lud, zbunjen, normalan.

Za iznimna glumačka postignuća u kazališnim predstavama, serijama i filmovima, Vanja Drach nagrađen je brojnim nagradama – Nagradu grada Zagreba dobio je za ulogu u Zatočeniku Altone, a nagradu Orlando dobio je za ulogu Polonija u Hamletu.

Mnoge nagrade uručilo mu je i hrvatsko glumište. Nagradu Tito Strozzi dobio je 1994. godine, a za ulogu u predstavi Ujak Vanja nagrađen je na Danima satire 1996. Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo primio je 2006. godine

Listajući po arhivi predstava kazališta “Gavella”, u čijem je glumačkom ansamblu Vanja Drach bio dvije godine, u oči nam upadaju imena pisaca na kojima se izgrađivao. Krleža, Držić, Shakespeare, Pirandello, Giraudoux, Dostojevski, pa ponovno Shakespeare i Dostojevski, Anouilh… – njihovi su tekstovi i misli utkani u Vanjinu kazališnu i ljudsku osobnost, odatle je propitivao scenu i njene mogućnosti. I to se osjećalo, osjećalo u svakom susretu s Vanjom, to da je knjižnica njegova duha prebogata, a klasici na njenim policama imaju posebno mjesto, mjesto na kojem se ne skuplja prašina. A kad u čovjeku tako prirodno žive literatura i život, pozornica i svakodnevica, onda ne treba čuditi to da nam je nebrojeno puta, na jedinstven način, Vanja znao približiti Ibsena i Molierea, Vojnovića i Marinkovića, Pintera i O’Neilla…, čineći ih tako vrijednima, za nas, pred nama.

izvor: gavella.hr

Izvori:

  • gavella.hr
  • biografija.com
  • obljetnica.hrt.hr
Marijana Džalo

Marijana Džalo

Magistra edukacije povijesti i hrvatskog, osim povijesti volim glumu i njome se amaterski bavim, čitam knjige, pišem te volim istraživati Zagreb i njegovu povijesnu i kulturnu baštinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *