Važna večer za hrvatsku kulturu i umjetnost održat će se u Knjižari Fraktura, a vezana je uz samog Krležu

Važna večer za hrvatsku kulturu i umjetnost održat će se u Knjižari Fraktura, a vezana je uz samog Krležu

Početak ljeta u Knjižari Fraktura obilježit će važna večer za hrvatsku kulturu i umjetnost – tribina U središtu interesa, promocija knjige Miroslava Krleže Hiljadudevetstošezdesete: fragmenti dnevnika. Priređena iz objavljenih fragmenata piščeva dnevnika, neobjavljene dnevničke građe iz rukopisne ostavštine te kontekstualnih predložaka, također većim dijelom preuzetih iz rukopisne ostavštine, knjiga je objavljena u izdanju nove nakladničke kuće Bodoni specijalizirane za klasike i suvremene klasike.

Istog dana u Knjižari će biti izloženi crteži Miroslava Krleže koje je nacrtao slikarski velikan Josip Vaništa, a izložba se održava u suradnji sa Zakladom Josip Vaništa.

Hiljadudevetstošezdesete: fragmenti dnevnika prvo su cjelovitije izdanje Krležinih dnevničkih zapisa nakon piščeve smrti, a obuhvaćaju zapise koje je bard naše književnosti bilježio od konca pedesetih do ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća, kada je i prestao pisati dnevnik. Ovaj neviđeni materijal iz ostavštine je priredio leksikograf i krležolog Vlaho Bogišić. U zapisima Krleža komentira sve važnije događaje i susrete iz tih godina, s posebnim naglaskom na Deklaraciji o hrvatskom jeziku, ali i mnoge osobe iz kulturnog i političkog života Zagreba i Jugoslavije. Ovih pomno priređenih i posloženih četiristo kartica materijala s instruktivnim i za razumijevanje konteksta važnim pogovorom bez sumnje je jedno najvažnijih izdanja koje izlazi neposredno nakon četrdesete godišnjice smrti Miroslava Krleže.

Tribina će se održati uz provođenje i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

FOTO: Anto Magzan

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori