Večer solidarnosti s Ukrajinom: Čitanje ukrajinske poezije u sklopu Festivala Ljetne večeri HNK

Večer solidarnosti s Ukrajinom: Čitanje ukrajinske poezije u sklopu Festivala Ljetne večeri HNK

Večeras ispred kazališta u sklopu Festivala Ljetne večeri HNK u Zagrebu u 20 sati održat će se program Večer solidarnosti s Ukrajinom.

U znak solidarnosti i podrške ukrajinskom narodu i Ukrajini Umjetnici Drame zagrebačkog HNK čitat će ukrajinske pjesnikinje i pjesnike a nastupit će i ukrajinski učenici iz škole Ane Maletić s ukrajinskim pjesmama i napjevima kao i učenici glazbenog učilišta Elly Bašić.

Dušu i značaj ukrajinske kulture publici će dočarati ukrajinske glumice Maria Šhtofa i Oleksandra Bartok a program će se moći pratiti i na hrvatskom i na ukrajinskom jeziku.

Publika će također imati priliku prisustvovati i sudjelovati u projektu Poetske konzultacije kojemu je cilj stvoriti nove veze između umjetnika i publike. Riječ je o europskom projektu nastalom pod vodstvom Emmanuela Demaryja-Mote, dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja pariškog Théâtre de la Ville s ciljem povezivanja najrazličitijih umjetnika iz Europe, Azije i Afrike.  Svaka poetska konzultacija traje 20 minuta i počinje jednostavnim pitanjem koje glumica/glumac, pjevačica/pjevač, plesačica/plesač  postavlja prolazniku na cesti, parku, trgu, koje glasi: Kako ste?  Nakon početnog kontakta, sudionici, izgovaraju pjesme, plešu, pjevaju, ili sviraju, ostvarujući komunikaciju sa slučajnim prolaznicima. Iz svog repertoara, poput liječnika ili terapeuta, ponudit će umjetnički dar.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori