Večeras počinje drugo, jesensko izdanje ciklusa ‘U traganju za izgubljenom poezijom’ Teatra Rugantino

Večeras počinje drugo, jesensko izdanje ciklusa ‘U traganju za izgubljenom poezijom’ Teatra Rugantino

“U traganju za izgubljenom poezijom” ciklus poetsko-glazbenih večeri koji se prošlog proljeća odvijao u Teatru Rugantino, nastavlja se ove jeseni s više večeri, više pjesnika, više izbornika, više glumaca, više poezije…

Drugo, jesenje izdanje ciklusa “U traganju za izgubljenom poezijom” započinje ovu nedjelju, 9. listopada u 19 sati, a potom se nastavlja svake druge nedjelje u isto vrijeme u Teatru Rugantino. Izbornik/moderator ovogodišnje prve večeri (9. 10.) je Đorđe Matić, a za izbor poezije druge večeri Ciklusa – 23. listopada – izborničko/moderatorsku ulogu preuzima Marina Vujčić.

Đorđe Matić izabrao je poeziju Bulata Okudžave, Abdulaha Sidrana i Miloša Crnjanskog. Evo kako je Matić objasnio poveznicu ta tri pjesnika i svoju ideju vodilju: “Izbor je ovo trojice meni bitnih pjesnika koji na prvi pogled nemaju mnogo zajedničkog. Ali naravno da nije tako. U vremenu kad su lirski pjesnici rijetkost, pod navalom novih “-izama” od kojih nijedan ne slavi istinsku poeziju, donosim trojicu izrazitih liričara, iz tri epohe, koje se sve ipak tajnovito preklapaju, onako kako samo poezija i život to mogu. To su redom glasovi drugovremenski, a zapanjujuće suvremeni, akutni, pjesnici-profeti.” 

Svoje doživljaje pjesama Okudžave, Sidrana i Crnjanskog na Rugantinovoj maloj kazališnoj sceni interpretirat će glumci Dubravka Ostojić, Gordana Gadžić, Žarko Savić i Luka Dragić.

Večer 23. listopada u Ulici Nikole Tomašića broj 4, pripast će Marini Vujčić i njenom izboru poezije Milene Marković, Lidije Deduš i Darka Cvijetića. Pojasnila nam je koji je bio ključ njenog izbora: “Ključ za moj izbor troje pjesnika vrlo je jednostavan – sve troje ih trenutno čitam. Bolje reći: uzimam njihove pjesme kao medikamente, u intimno propisanim dozama, u razmacima koji mi omogućuju da od pjesme do pjesme predahnem i dođem do zraka nakon tihih senzacija koje u meni izazivaju. Čitam ih paralelno, naizmjenice, kao probrano društvo s kojim sam odlučila provesti jesen – jer to je takva poezija, s kojom imaš osjećaj da se pjesnik obraća baš tebi, na vašem malom kružoku izdvojenom od ostatka svijeta.”

Gordana Gadžić, Alma Prica, Jelena Miholjević i Filip Vidović glumci su koji će publici čitati pjesme i pjesnike po izboru Marine Vujčić.

Ostatak jeseni, svake druge nedjelje, u Teatru Rugantino će se moći uživati i u pjesničkim izborima Miljenka Jergovića, Jadranke Pintarić i Ivane Bodrožić koje ćemo na vrijeme detaljnije najaviti.

Kao i u prvom dijelu ciklusa “U traganju za izgubljenom poezijom”, sve pjesničke večeri će se snimati te staviti na digitalne platforme.

Podsjetimo i na to zašto je umjetnička ravnateljica Teatra Rugantino, glumica Gordana Gadžić poželjela u Rugantinu ispuniti svoju davnu želju o poetskim večerima: “Sam naslov poetsko-glazbenog ciklusa “U traganju za izgubljenom poezijom”, već prilično točno određuje i smisao ovog našeg poetskog putovanja. A to je upravo to – traganje za poezijom koju smo putem izgubili. Iako smo u sudaru sa životom, u toj egzistencijalnoj borbi s materijom, vremenom nekako ogrubjeli i otvrdnuli, želim iznova dati priliku jednom mekšem i nježnijem svijetu. Svijetu u kojem je čežnja za poezijom u našem životu i dalje živa.”

Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske što je financijskom podrškom pridonijelo realizaciji ciklusa “U traganju za izgubljenom poezijom”, a našu dragu publiku pozivamo da nas prati na društvenim mrežama i digitalnim platformama.  

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori