fbpx

Vedran Mlikota: Zagvožđanin na kazališnim daskama

Vedran Mlikota: Zagvožđanin na kazališnim daskama

Vedran Mlikota poznati je hrvatski filmski, televizijski i kazališni glumac. Rođen je 31.7.1969. godine u Zagvozdu.

Tamo završava osnovnu i dva razreda srednje škole; ostala dva razreda srednje škole završava u Splitu. Upisuje studij glume na Zagrebačkoj akademiji za kazalište, film i televiziju, koju završava 1992. godine u klasi profesora Izeta Hajdarhodžića s predstavom Hamletmašina za koju je dobio i Rektorovu nagradu.

Profesorica me je po kazni poslala u HNK Split pogledati predstavu. Sjedili smo u zadnjoj klupi i bili smo nemirni. Kazna je bila pogledati operu u splitskom kazalištu i tu se dogodio neki klik kada sam prvi put ušao u kazalište. Svidjelo mi se, a osjećaj je bio kao da sam ušao u bajku i od tada nisam ni izašao iz kazališta.

Vedran Mlikota za Dalmatinski portal

Vlaji na Himalaji

Dvanaest vlaških jurišnika krenulo je 1. listopada, u ranu zoru iz visinskog logora, s visine od 5760 metara, prema vrhu. I svih dvanaest se popelo na vrh. Put prema vrhu bio je dug i naporan. Na tim visinama ljudi se doslovce bore za kisik (ima ga oko 40%), neprestano treba mijenjati odjeću jer se temperatura mijenja svakih nekoliko minuta, od žege, preko oblaka, do snijega. Vlaji su prema Mera Peaku krenuli u navezama, odnosno međusobno povezani konopima, radi osiguranja u slučaju pada.

Kakav uspjeh jednog malog planinarskog društva iz Zagvozda! Silazak je bio nešto brži, ali nimalo lakši. Pokupili smo stvari iz visinskog logora u ruksake, i još nekoliko sati spuštanja ledom, pa kopnom i eto nas opet u Khareu, odakle smo i krenuli. Krug se zatvorio. Vlaški krug na Himalajama. I evo nas sjedimo u jednom malom i simpatičnom lodgeu i prepričavamo dogodovštine i junačimo se našim pothtvatom. A imamo i s čim! Pozdrav svima u Hrvatskoj koji su nam na bilo koji način pomogli. A posebni pozdrav Zagvozdu iz kojeg smo krenuli i u koji se uskoro vraćamo. Kao bolji ljudi. Jer Himalaja čini ljude boljima!

Vedran Mlikota za Slobodnu Dalmaciju
Izvor: Slobodna Dalmacija

Zagvožđanin na daskama

Mlikota je čak 18 godina bio stalni član drame HNK.  Do 2015. djeluje kao slobodni umjetnik, a te godine ulazi u stalni angažman u Satiričko kazalište Kerempuh.

Tijekom pripadanja ansamblu HNK, glumio je u mnogim predstavama, od kojih se ističu Što je muškarac bez brkova, Opera za tri groša, Dundo Maroje, San ljetne noći i Heraklo – Alekstida, a od predstava pod okriljem Kerempuha istaknuo se u Ustavu Republike Hrvatske, Narodnom heroju Ljiljanu Vidiću, Policiji, Predstavi Hamleta u selu Mrdruša Donja i Čudu u Poskokovoj Dragi.

Filmografija jednog vlaja

Glumio je u kultnim hrvatskim filmovima kao što su Da mi je biti morski pas iz 1999., Oprosti za kung fu iz 2004., Duga mračna noć iz iste godine, Libertas iz 2006. godine, Nije kraj i Gdje pingvini lete (2008.).

U serijama prikazivanima na hrvatskim televizijama specijalizirao se za humoristične serije pa ga tako pamtimo u velikim uspješnicama kao što su Naši i vaši, Naša mala klinika, Odmori se, zaslužio si, Bibin svijet, Bitange i princeze, Stipe u gostima i Da sam ja netko.

Osnovao je festival Glumci u Zagvozdu te je danas umjetnički direktor ovog festivala.

1993. godine Mlikota je proglašen najboljim glumcem Festivala hrvatske drame Teatra ITD, a godinu kasnije biva nagrađen na Prvom festivalu malih scena u Rijeci nagradom Veljko Maričić za najboljeg glumca.

Izvori:

Klementina Katic

Klementina Katic

Zaljubljenica u Vintage, Fotografiju i Putovanja, koja se u slobodno vrijeme bavi kaligrafijom (Calligraphy) i citanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *