fbpx

Veličanstveni vojni mimohod na ulicama Zagreba

Veličanstveni vojni mimohod na ulicama Zagreba

Na današnji je dan 2015. godine u Zagrebu održan svečani vojni mimohod u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja. Oko tri tisuće sudionika i 300-tinjak vozila prošlo je Vukovarskom ulicom do Savske ceste. Iznad njih letjelo je 30-ak zrakoplova. Na mimohodu su bila 42 strana izaslanstva. Mnogobrojni građani – umirovljenici, roditelji s djecom izašli su sa zastavama na ulice pozdraviti vojsku.

Tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u pratnji tadašnjeg ministra obrane Ante Kotromanovića i generala zbora Drage Lovrića, obavila je smotru mimohoda. Predsjednici, vrhovnoj zapovjednici, vojnici su salutirali, a pozdravljali su je i građani koji su stigli na mimohod. Na kraju predsjednica je poljubila originalnu hrvatsku zastavu iz Knina koja je podignuta tijekom izvedbe himne. 

Program je nastavljen hrvatskom himnom koju su otpjevali Mia Negovetić i klapa Sv. Juraj HRM-a. Mia je nosila majicu s vukovarskom golubicom, na nogama startasice iz Borova. Zatim je minutom šutnje odana počast svim palim braniteljima i svima koji su dali život za Hrvatsku.

Slijedio je mimohod pješačkih postrojbi, jedna za drugom nošene su zastave ratnih postrojbi. Zatim su prošli ratni invalidi, dragovoljci, povijesne postrojbe u slikovitim odorama. Iza njih stupala je hrvatska vojna budućnost – kadeti te pripadnici legendarnih gardijskih brigada, na čelu s Tigrovima, koje su bile okosnica hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. Tu su i pripadnici specijalnih te operativnih civilnih snaga, poput Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatskoga Crvenog križa (HCK) i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

U mimohodu su sujelovale i motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrije, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli te druga vozila i sredstva. Posebna atrakcija mimohoda bila je šestočlana letačka skupina, popularna Krila Oluje, a s Nacionalne i sveučilišne knjižnice spustili su se pripadnici specijalnih postrojbi, dok su ‘specijalci’ pokazivali atraktivnu vježbu izvlačenja.

Nakon mimohoda državni vrh uputio se na Gornji grad, gdje je na platou Gradec priređen svečani prijam za uzvanike. Zagrebačko obilježavanje Oluje završilo je vatrometom na Trgu bana Jelačića.

Izvor:

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *