Vesna Salamon: Phantom Pain predstavlja portret Zagreba

Vesna Salamon: Phantom Pain predstavlja portret Zagreba

Nakon mnoštva neprilika koje nas od početka godine prate i limitiraju kultuni sektor, Kamba se ipak vraća onome u čemu je najbolja – ugošćavanju inovativnih umjetničkih projekata mlađe generacije.

Sezonu su odlučili započeti izložbom Vesne Salamon Phantom Pain koju umjetnica trenutno razvija, ponukana recentnim potresom u Zagrebu kojim se otkrilo puno više od nepripremljenosti društva i kreatora politika na vanredne situacije.

Pop-up izložba zakazana je za petak 12. lipnja s početkom u 20 sati u Garaži Kamba, odnosno u haustoru Ilice 37. Više informacija za najavu i dolazak možete pronaći u privitku te FB eventu.

Phantom Pain predstavlja portret Zagreba, koji kroz svoje slojeve otkriva složene infrastrukturne razine i stanje jednog društva, komade kolektivnih lica koja uslijed susreta s mrežištem prirodnih impulsa izvan čovječje kontrole padaju i pretvaraju se u škripanje i šutu pod nogama. Budući da živi u centru grada i prati tijek sanacija posljedica potresa, umjetnica je svjedočila brojnim fragmentima pročeljnih dekoracija rasutim po ulicama, njihovo inače nezamijećeno postojanje najednom teško, transformativno i traumatično.

Lice izloženog objekta jedno je od takvih masivnih „en face“ portretnih štukatura koje su završile rasute po cesti i po autima, neke smrvljene, neke pretvorene u prah, ali na kraju s ostalom ciglom, šutom i prašinom određene za rastuće nanose gradskog tkiva zaboravljene na Jakuševcu. 

Umjetnica generalno, ali i osobno iskustvo potresa povezuje sa širom slikom u kontekstu kapitalizma i njegove implicitne bolesti, promatrajući potres u okviru iste ekologije kao i virus. Neminovni nadolazeći ekonomski kolaps jednim će dijelom biti izrod ustaljene i izvitoperene dijalektike takvog poretka, a elementi koji će biti otkriveni unutar šire mreže, gospodarski procesi koji će biti aktivirani, i brazde razotkrivene na infrastrukturnim razinama tek će biti rastvorene i definirane.

Potres se tako može promatrati kao kratka fizička manifestacija pražnjenja puno šireg kolapsa društva, koje sa svojim ukupnim kapacitetom više ne podnosi vlastite unutrašnje tenzije i antagonizme. Lice simbolički, ali i doslovno dodijeljeno strahovanjima i nemogućnosti kontrole može se promatrati kao zajednička maska pala uslijed mukle grmljavine iz zemlje, ali i kao nositelj potencije za transformaciju kolektivne retorike u procesu refleksije, krize i obnove, rekla je Marija Kamber.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori