Vesterni Budda Boettichera u kinu Tuškanac

Vesterni Budda Boettichera u kinu Tuškanac

Od četvrtka do nedjelje kino Tuškanac prikazuje šest čuvenih, tzv. „Ranown“ vesterna Budda Boettichera koje je cijenjeni autor snimio s glumcem Randolphom Scottom i koji se danas smatraju među (naj)značajnijima u povijesti žanra.

Program vesterna redatelja Budda Boettichera zagrebačko kino Tuškanac otvara Čovjekom iz Arizone (1957.), filmom koji se uklopio u tadašnje tendencije realističkijeg pristupa žanru, koji se ogledao i u slojevitijem profiliranju antagonista.

Publika će u petak moći pogledati Buchanan ponovno jaše (1958.), manje ‘psihologičan’, manje posvećen sjenčanju karaktera, osobito tamnijim nijansama, a više usložnjavanju zapleta. Iste večeri je i Kobna odluka u Sundownu (1957.), film s protagonistom koji se ne uklapa u obrasce standardnog pozitivca vesterna. Zahtjevnije postavljanje središnjih likova nije bilo uobičajeno u niskobudžetnim izdancima žanra, no Boettichera oskudni proračunski uvjeti nisu obeshrabrili u umjetničkim težnjama.

Na programu kina Tuškanac u subotu je Jahač osvetnik (1959.), predzadnji film iz Boetticherove serije te jedan od najcjenjenijih, prvi snimljen u cinemascopeu i s vrlo ekspresivnim kolorom. Riječ je i o jednom od najomiljenijih vesterna slavnog Martina Scorsesea. Slijedi Od sada sedmorica (1956.), film koji je ostvario uspjeh u kinima i dao novi zamah karijeri Randolpha Scotta, čija je daljnja suradnja s Boetticherom rezultirala time da su obojica postali neupitni klasici žanra vesterna.

Za kraj programa u nedjelju je Stanica Komanča (1960.). Snimljen u Cinemascopoeu i Eastman koloru, što mu je dalo vizualnu izražajnost kakvu raniji, izrazito niskobudžetni filmovi ciklusa nisu imali, i ovaj film naglasak stavlja na karakterizaciju likova koji su bogato i slojevito profilirani, pri čemu je protagonist, kao i većina likova koje Scott tumači, obilježen osjećajem egzistencijalne praznine i gubitka, naposljetku, na samom kraju filma koji zrcali svoj početak, i beznađem.

FOTO: Kino Tuškanac

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori