Vinko Ćemeraš: Smatram da pjesme Azre, Bijelog dugmeta i EKV-a moraju u čitanke

Vinko Ćemeraš: Smatram da pjesme Azre, Bijelog dugmeta i EKV-a moraju u čitanke

Vinko Ćemeraš pobjednik je treće sezone The Voice Hrvatska. Mnogi su ga usporedili s Eddie Vedderom, frontmenom rock benda Pearl Jam. Vinko sa svojim bendom Talvi Tuuli marljivo radi na novim pjesmama, a mi smo saznali kako se snalazi pred kamerama, koja su mu omiljena zagrebačka mjesta, s kim bi volio surađivati i gdje bi volio svirati. Naravno, tu je i pet (neoizostavnih) brzopoteznih pitanja.

Počeo si pjevati kao petnaestogodišnjak jer je tvom prijatelju nedostajao vokal u bendu. No, sjećaš li se kada si uopće shvatio da posjeduješ takav talent? Koje si pjesme volio kao tinejdžer i slušaš li ih i danas?

Pa zapravo sam tek tada shvatio da imam možda talent za pjevanje. Kao tinejdžer sam slušao najviše domaće bendove kao što su Azra, Bijelo dugme, EKV itd…I to slušam i dan danas redovno. Smatram da to mora ići u čitanke.

Kako si se osjećao kada si prvi put stao na pozornicu The Voicea, a kako kada si zadnji put stupao na nju?

Mogu reći da sam se i prvi i zadnji put na pozornici osjećao super. Došao sam uživati u tim pjesmama i uspio sam, to mi je bilo najbitnije. Jedina razlika je bila u tome što sam na blind audiciji imao više treme. Morao sam sebi dokazati da nešto mogu, dok sam u finalu bio totalno opušten jer nisam mislio na pobjedu, sve sam do tad bio ostvario.

Nazvali su te hrvatskim Eddie Vedderom. Imponira li ti to ili to pak smatraš utegom?

Haha. Ma meni je to najdraži pjevač tako da mi to nije nikakav uteg. Bilo kakva usporedba s njim za mene znači kompliment.

Cjelinu benda Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli čine Mateo Nikše na gitari, Mile Nikše za bubnjevima i Jakov Ramničer na bas gitari. Redateljica vašeg posljednjeg spota, Mare Milin, istaknula je kako dugo nije osjetila takvu kemiju među članovima benda. Koje bi tri karakteristike istaknuo kao krucijalne za uspješne odnose unutar benda. Koji su najveći izazovi s kojima se susrećete?

Druženje i izvan proba i svirki, marljivost te činjenica da se Mateo, Mile i ja poznajemo već dugo. Nismo baš dugo skupa da smo imali neke izazove, ali doći će i oni.

Rekao si kako ne voliš kamere, a da nisi siguran ni vole li one tebe. Što je to čime te je Mare Milin razuvjerila prilikom snimanja spota u okolici Zadra? 

Mare me jednom rečenicom smirila: Vinko meni ne treba glumac, trebaš mi ti – i to je bilo to. Tako te umjetnici uvjere da ti to možeš.

S kim bi s glazbene scene volio surađivati u budućnosti? Koga od kolega intenzivno pratiš?

Nisam baš o tome razmišljao, ali u ovom trenutku mislim da bi imao želju surađivati s J.R.Augustom. Pratim dosta bend Ischariotzcky i J.R.Augusta.

Rekao si kako voliš sastavljati pjesme na engleskom jeziku jer smatraš da tako bolje zvuče. Možemo li ih onda očekivati na novom albumu koji je najavljen za kasno ljeto?

Malo sam promijenio mišljenje oko toga. Prije sam bio samo za engleske pjesme, ali sada me dosta vuče da pjevam i na našem jeziku. Ali da, na prvom albumu će biti jedna pjesma na engleskom. Cilj mi je da na svakom albumu bude po jedna ili dvije pjesme na engleskom.

Kada zamisliš sebe kroz pet godina – vidiš li se u Zagrebu, rodnoj Čapljini ili nekom trećem mjestu? Kakve pjesme pišeš? O čemu one progovaraju?

Vidim se da sam sretan i aktivan kao sada. Nadam se da će relacija biti kao sada Čapljina – Zagreb, znači baš da sve ostane kao sada, samo bez korone. Najviše pišem pjesme ljubavne tematike, a kako je dosta ljubavi oko nas – nisu samo za osobe.

Koja ti je prva asocijacija kada netko kaže: Zagreb? Koje su ti omiljene lokacije u gradu? Gdje te najčešće možemo sresti? U kojem li lokalu/dvorani/festivalu volio svirati, a da to još nisi?

Kada čujem Zagreb, osjetim onu neku predivnu zimu. Omiljene lokacije su mi Plato Gradec, Botanički vrt, Maksimir i na tim bih lokacijama i volio svirati te, dakako, u KSET-u. Nadam se da će biti prilike.

Pet brzopoteznih:

Pjesma koju si zadnju poslušao: EKV: Par godina za nas

Pjesma koju bi volio izvesti pred prepunom Arenom: Autorsku pjesmu na engleskom koja će biti na albumu,a zove se A quiet storm for her

Pjesma za koju bi volio da je tvoja: J.R.August – Crucify me

Pjesma koja najbolje opisuje tebe: Ne pada mi ništa na pamet da me posebno opisuje, ali možda Paolo Nutini – Iron sky

Prva pjesma na tvojoj plejlisti: Bon Iver – Holocene

FOTO: YouTube (Screenshot)

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori