Vinko Ćemeraš: Željni smo koncerata makar to bilo pred simboličnim brojevima publike

Vinko Ćemeraš: Željni smo koncerata makar to bilo pred simboličnim brojevima publike

Za malo manje od mjesec dana karizmatični glazbenik Vinko Ćemeraš će zajedno sa svojim bendom Talvi Tuuli uživo predstaviti debitantski album ‘Na putu’. Koncert će se održati 15. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture, a bit će to ujedno i prvo predstavljanje uživo albuma prvijenca, koji su pohvalili publika i struka. Ususret koncertu u Tvornici, odlučili smo saznati koliko su Vinku značile nominacije i nagrade koje je dobio, što uopće misli o virtualnim koncertima, koju bi svoju pjesmu volio čuti u izvedbi drugih glazbenika, a dobili smo i odgovor na jedno od najčešćih pitanja – hoće li uskoro izbaciti nešto ‘žešće’!

Posljednji smo put razgovarali u kolovozu, 2020. Od tada – izdali ste album Na putu, predstavili izdanje albuma na vinylu, napravili brojne dobre spotove, bili norminirani ili osvojili brojne nagrade, najavili koncert u Zagrebu i u Puli. Pa Vinko – jeste li se umorili?

Ma nisam, nema umora, lijepo je raditi ono što voliš. Sada kada čitam pitanje stvarno lijepo izgleda sve ovo što smo napravili u zadnjih godinu dana i dok čekamo Porin, bez obzira na ishod, sve ove stvari koje smo napravili daju nam dodatni poticaj da nastavimo raditi još jače.

Za debitantski album Aljoša Šerić Vam je poklonio tri vrhunske pjesme. Rekli ste kako se čudite zašto ih sebi nije ostavio, ali da Vam je i drago da nije. Koje biste svoje pjesme voljeli čuti u izvedbi drugih glazbenika – i koji bi to glazbenici bili?

Zanimljivo pitanje, nisam o tome razmišljao, ali sada kada razmišljam volio bih možda čuti pjesmu A quiet storm for her u izvedbi benda Ischariotzcky ili J.R Augusta.

Pjesma Zrno i pijesak od samih početaka stvaranja izdanja je među favoritima samog benda, a publika? Jeste li dobili neke reakcije koje su vas uistinu iznenadile?

Iskreno, sve reakcije me još uvijek iznenade, dobivamo dosta komplimenata na spot i na samu pjesmu, kako je to ono što je dosta publike čekalo. Iznenadim se kako su ljudi uvijek tu uz nas i podržavaju nas u svakom trenutku.

Nedavno je koncert grupe Silente u Tvornici kulture, u kojoj nastupate za mjesec dana, dignuo veliku prašinu. Govorilo se o tome kako nema šanse da će publika poštovati razmak, ne konzumirati piće i ne nositi masku, no vjerna Silenteova publika dokazala je upravo suprotno. U dvorani u kojoj stane 2000 ljudi, koncertu je prisustvovalo njih 190. Jesu li koncerti ovakve vrste isplativi? Što biste poručili svojoj publici vezano uz mjere?

Postali smo svi skromniji u ovih zadnjih godinu dana i željni smo koncerata, pa makar to bilo pred simbolične brojke od 22 osobe 🙂 . Isplativi su jako na psihičkoj bazi, radimo ono što najviše volimo i naravno zaboravimo na sav trenutni kaos barem na dva sata.

Publici bih poručio da se koncerti polako vraćaju, trebamo vratiti sebi tu naviku. Za početak uz sve mjere koje su nam postavljene, ali bitno da su tu i da se svi skupa možemo isključiti na dva sata i uživati.

Najavili ste i koncert u Puli, u lipnju ove godine. Koliko će se ta dva koncerta razlikovati?

Osim toga što ćemo u Puli svirati na otvorenome i biti će dozvoljen nešto veći broj ljudi,  ne vidim neke velike razlike. Mislim da će i u Tvornici i u Puli biti spektakl, album ćemo napokon promovirati sa koncertima, pjevati ćemo svi skupa, uživati i družiti se, šta nam treba više osim toga. 🙂

Ostvarili ste nominacije za dvije medijski priznate nagrade, onu za Zlatni studio te za Večernjakovu ružu. Što za Vas znače ovakva priznanja?

Jako puno mi znače. Kad vas stručni žiri svrsta u nominacije to znači da dobro radite i da oni vjeruju u vas, što s vremena na vrijeme jako olakša neke prirodne prepreke sa samopouzdanjem na koje naletite. 🙂

Često se ispod Vaših pjesama zna naći komentar kako bi publika rado čula neku energičniju stvar, s obzirom na boju Vašeg vokala. Možemo li u budućnosti očekivati i nešto žešće?

Definitivno! Obećajem ovim putem, rašpa se dovoljno odmarala, haha!

Uvijek isti nebitni tvoje predivno nebo zamrače sivom, stih je iz pjesme Dobro je, koju je za vas također napisao Aljoša Šerić. Zamrače li neki ljudi, Vinko, Vaše nebo sivom? Obojate li ga natrag sami ili Vam u tome pomažu i drugi?

Ponekad pokleknem kad sam u svojim lošijim oblicima, pa dopustim da netko krene pomračivati to nebo, ali uz pomoć svojih nadmoćnijih sretnijih oblika i najbližih to se spriječi prije nego je potrebno liječiti.

Zadnji ste mi put prilikom brzopoteznih pitanja rekli kako biste pred prepunom Arenom voljeli izvesti autorsku pjesmu A quiet storm for her. Zašto baš nju?

Znate onaj osjećaj kada sve ono što vam je teško reći na najbolji način kažete preko pjesme, bilo to da pjevate ili pustite tu pjesmu, e to je meni ta pjesma. Sve ono što želim reći je u tih par melodičnih minuta.

Nekoliko brzopoteznih

Zagrebački koncert u Tvornici otvorit ćete riječima: Ajde nek’ to ostane iznenađenje, možda će netko odustati od dolaska ako sada kažem, haha!

Ono što jedva čekate raditi kada završi pandemija: Baciti masku da mi više ne zamagljuje naočale.

Posljednja pjesma koju ste odsvirali: Poštar lakog sna.

Posljednje što Vas je od srca nasmijalo: Scena u Prijateljima kada Ross onako u svom stilu smireno objašnjava Chandleru da je Emily jako brza i izaziva ga da se njih dvojica utrkuju.

Do kraja 2021. želim: Imati više koncerata nego prošle godine.

FOTO: Marko Horvat

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori